Категорія
Новини
Дата

Верховна Рада дозволила уряду призупинити виплати по зовнішньому держборгу до жовтня (оновлено)

2 хв читання

Верховна Рада прийняла в цілому законопроєкт 111396, який надає право Кабінету міністрів тимчасового призупинити виплати по зовнішньому державному боргу у разі потреби, повідомив народний депутат Ярослав Железняк. Напередодні Комітет з питань бюджету рекомендував ухвалити законопроєкт за основу і в цілому.

Україна має непогашені $19,7 млрд за своїми міжнародними облігаціями і винна $2,6 млрд за ВВП-варантами – інструментом із фіксованим доходом, виплати за яким привʼязані до економічного зростання.

За 107 років існування Forbes логотип змінювався 18 разів, але таким авангардним і вільним світ його бачить вперше. В новому числі журналу Forbes Ukraine: сучасне мистецтво, топ-50 благодійних фондів, альтернативна енергетика, 30 до 30. Замовляйте вже зараз!

Ключові факти

Законопроєкт 11396 містить дві норми:

  1. Надає право уряду тимчасового призупинити виплати по зовнішньому державному боргу у разі потреби. Фактично – якщо офіційна домовленість щодо реструктуризації не буде досягнута до 10 серпня, коли наступить строк купонних виплат по одному з випусків державних єврооблігацій із погашенням у 2026 році.
  2. Дозволяє уряду взяти гарантований державою борг колишнього «Укравтодору» в «периметр» державного боргу і здійснити його реструктуризацію (йдеться про серію єврооблігацій 2021 року на загальну суму $700 млн та відсотки). 
  • Документ дає право Кабміну призупиняти виплати за зовнішнім державним боргом до 1 жовтня 2024 року.
  • Очільниця комітету Ради з питань бюджету Роксолана Підласа нагадала, що схоже технічне рішення було вже використане в 2015 році, коли Україна прийняла Закон «Про особливості здійснення правочинів з державним, гарантованим державою боргом та місцевим боргом» у травні, досягла принципових домовленостей з інвесторами в кінці серпня і оголосила про завершення операції в листопаді.
  • За словами голови комітету, МВФ в робочому порядку висловило підтримку цього законопроєкту.
  • Депутатка наголосила, документ є важливим елементом «реструктуризації, яка дозволить заощадити на платежах з обслуговування та погашення суверенних єврооблігацій понад $10 млрд до кінця 2027 року».

Контекст

Україна в серпні 2022-го домовилася про відтермінування на два роки погашення та виплат відсотків за 13 випусками суверенних єврооблігацій загальною номінальною вартістю $17,26 млрд та €2,25 млрд, а також перегляду умов щодо ВВП-варантів.

У строк до липня 2024 року підлягали погашенню три випуски єврооблігацій України на загальну суму понад $3 млрд: 1 вересня 2022 року – на $912,35 млн, 1 вересня 2023-го – на $1 млрд 355,23 млн і 1 лютого 2024 року – на $750 млн.

Виплати відсотків за ними та ще 10 випусків єврооблігацій у наступні 24 місяці склали б за поточними ставками близько $3 млрд.

У вересні 2022 року Україна підписала меморандум про взаєморозуміння щодо призупинення виплат за державним та гарантованим державою боргом із групою кредиторів України з країн G7 та Паризького клубу. 

Уряд України з кінця 2023 року обговорює з великими інвесторами плани реструктуризації та можливість залучення нового фінансування. 

На початку липня Україна повідомила інвесторам, що розраховує на успіх своєї мети з реструктуризації боргу до закінчення терміну дії мораторію на виплати до 1 серпня (переговори можуть бути продовжені і після цієї дати, за умови ухвалення низки рішень. – Forbes Ukraine). За словами джерел Reuters, Україна також має намір включити ВВП-варанти у свої зусилля щодо реструктуризації міжнародних облігацій на суму близько $20 млрд.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд