Категорія
Новини
Дата

Фонд 7 Wings інвестував $300 000 в українські стартапи, які постраждали під час війни. Хто отримав гроші

Український грантовий фонд 7 Wings дозволяє донорам та інвесторам підтримувати українські стартапи, які постраждали через вторгнення Росії в Україну. У травні перші шість стартапів отримали по $50 000. Хто вони і на що витратять інвестиції

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Як працює 7 Wings

Заснований у квітні фонд 7 Wings надає гранти у розмірі $50 000 українським стартапам, які постраждали під час війни та мають частину команди в Україні. Інвестори не отримують частку компанії в обмін на гроші – вони підтримують українські стартапи як могли б підтримувати армію чи гуманітарні фонди.

Серед засновників 7 Wings – український ІТ-підприємець та інвестор Денис Довгополийта виконавчий директор Центру підприємництва УКУ Іван Петренко. У наглядову раду фонду також увійшли співвласник видання AIN.UA Ілля Бошняков та українсько-американський економіст Адріан Сливоцький.

На розгляді фонду – майже 200 заявок, проте фінансування отримають близько 30 стартапів, які відповідають критеріям відбору. Серед вимог: щонайменше 70% команди залишилася в Україні, продукт чи сервіс стартапу вже вийшов на ринок і приносить дохід, швидкість спалювання грошей – у межах $10 000-$25 000. Грант від фонду можна отримати лише один раз.

Щоб стартапи швидко отримали гроші, фонд прискорює процес перевірки (due diligence) та заключає з власниками простий контракт. Отримавши інвестиції, стартап має надіслати звіт про їхнє використання.

Хто вже отримав грант

Команди стартапів, які надіслали заявки переважно знаходяться у Києві, Львові, Одесі, Дніпрі та Харкові. Серед найпопулярніших напрямів –розробка штучного інтелекту, електронна комерція, цифрова освіта, медицина, ритейл та фінанси. Майже половина працює за моделлю B2B і близько 30% – B2B2C. На рахунках більшості стартапів – ангельські та власні інвестиції.

Серед переможців першої хвилі:

  • Book Box. Стартап киянина Андрія Орлика доставляє книги українським компаніям. Клієнти стартапу отримують доступ до сайту Book Box і можуть обирати книжки самостійно. Стартап займається закупівлею, доставкою, популяризацією та обліком книг. Серед клієнтів Book Box – Unilever, Red Bull, Borjomi, Novus та Kernel.
  • Kycaid Limited. Київський стартап автоматизує та полегшує процедури KYC та AML. Серед сервісів стартапу – ідентифікація ID, перевірка джерела походження коштів, відео-верифікація. Серед клієнтів стартапу – компанія PariMatch, NFT-платформа для краудфандингу Gamestarter, онлайн-казино Joker.
  • DrugCards. Стартап із командами у Києві та Львові сканує світову медичну літературу 100 мовами та збирає дані про медичні препарати. Від робить це у 60 разів швидше ніж людина, зменшуючи ризик помилок. Послугами стартапу користуються Фармак, фармацевтична фабрика Vishpha та компанія Pharmagate.
  • CASES. Це соціальна мережа для представників креативних професій. Там можна вести власні блоги, ділитися новинами та кейсами, продавати послуги та шукати фахівців.
  • ByOwls. Київська команда стартапу розробляє продукти та програмне забезпечення у сфері віртуальної реальності, якими користуються ігрові та кінокомпанії.
  • AcademyOcean. Це розумна система управління навчанням, яка допомагає компаніям навчати своїх співробітників, клієнтів та партнерів. Серед клієнтів стартапу – компанії OLX, Ajax, Work.Ua, Poster, OWOX, Youscan, ЦУМ. Через засновану одеситами систему вже пройшло навчання понад 200 000 користувачів.

Стартапи планують використати гранти, щоб підтримати команду в Україні, масштабувати проект і прискорити його розвиток на інших ринках. За вимогами фонду, не менше половини гранту треба витратити на зарплати в Україні. Гроші повинні покрити не менше двох burn rates і дозволять стартапу протриматися на плаву близько двох місяців, каже Довгополий.

Фонд 7 Wings інвестував $300 000 в українські стартапи, які постраждали під час війни. Хто отримав гроші /Фото 1

Команда 7 Wings

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні