Категорія
Новини
Дата

План США щодо використання російських активів на користь України може порушувати міжнародне право – голова ЄЦБ

Голова Європейського центрального банку Крістін Лагард вважає, що пропозиції США щодо використання заморожених російських активів для фінансування військової допомоги Україні можуть порушувати міжнародне право. Коментар Лагард свідчить про розкол між союзниками України, пише The Financial Times.

Ключові факти

  • Конфіскація та подальше використання заморожених російських активів – «це те, до чого потрібно підходити дуже обережно», – заявила Лагард. За її словами, такі дії можуть змінити міжнародний порядок, «який ви хочете захистити, який би ви хотіли, щоб Росія поважала».
  • Чотири наявні схеми, які б дали змогу обійти юридичні перешкоди на шляху до використання заморожених активів РФ, на думку Лагард, можуть бути витлумачені як порушення міжнародного правового порядку.
  • За її словами, немає жодних сумнівів, що Росія має заплатити за відновлення України. Водночас прискорення цього процесу, яке зумовлене відсутністю коштів для фінансування України, порушує цілу низку питань щодо поваги до міжнародного права, а також фінансової стабільності та спільної відповідальності, вважає Лагард.
  • Вона вказала, зокрема, на «величезну асиметрію» у розміщенні активів – у ЄС заморожено понад €200 млрд, а у США – лише $6 млрд.
  • Коментарі Лагард свідчать про розкол між союзниками України щодо запропонованого США плану із залучення десятків мільярдів євро для Києва під заставу майбутніх доходів від інвестування заморожених активів РФ. Країни ЄС воліли б передавати Україні безпосередньо прибутки від цих активів, зазначило видання.

Контекст

Більшість заморожених російських грошей перебуває в ЄС, зокрема, близько €190 млрд в активах російського центрального банку, що зберігаються в Euroclear, центральному депозитарії цінних паперів, що базується у Брюсселі. З початку війни вони принесли прибуток у розмірі €3,85 млрд, і країни ЄС обговорювали використання цього прибутку для допомоги Україні.

Водночас США та Велика Британія підштовхують ЄС до конфіскації всіх заморожених активів, а Бельгія пропонувала використовувати ці активи як заставу для випуску облігацій. Нещодавно у Вашингтоні висунули нову ініціативу, яка полягає у тому, щоб залучити позикові кошти під майбутні доходи.

17 квітня ПАРЄ одностайно проголосувала за резолюцію із закликом передати заморожені російські активи на відновлення України.

Напередодні країни G7 привітали пропозиції ЄС щодо використання прибутків від заморожених російських активів на користь України, йдеться в заяві за підсумками зустрічі міністрів фінансів «Групи семи» та керівників Світового банку. 

«Ми вітаємо пропозиції ЄС щодо спрямування надзвичайних надходжень від суверенних заморожених активів Росії на користь України. Ми також вітаємо кроки, вжиті Великою Британією та США щодо припинення торгівлі новими російськими неблагородними металами на їхніх глобальних біржах металів», – заявили підписанти з G7.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні