Категорія
Новини
Дата

Посли ЄС погодили використання доходів від заморожених російських активів. Може йтися про близько €3 млрд на рік

Посли Європейського Союзу погодили, що робити з прибутками від заморожених активів РФ, повідомила пресслужба головування Бельгії в Раді Європейського Союзу. Гроші спрямують на відновлення України та військову допомогу. Прибутки від заморожених російських активів, більшість із яких зберігається у Бельгії, можуть досягати €2,5-3 млрд на рік.

⚡️Ми дуже хочемо, щоб наші читачі знали більше, створювали більше і заробляли більше. Тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом SMART до 19.05 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Зазначається, що відповідних домовленостей було досягнуто в середу, 8 травня, під час засідання Комітету постійних представників.
  • «Посли ЄС у принципі погодилися з заходами, що стосуються надзвичайних доходів, одержаних від знерухомлених активів Росії. Гроші підуть на підтримку відновлення України та військову підтримку в умовах російської агресії», – сказано у повідомленні.
  • Президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн привітала рішення послів.
  • «Я вітаю сьогоднішню політичну домовленість щодо нашої пропозиції про використання надходжень від знерухомлених російських активів для Україниʼ, – написала вона.
  • На думку очільниці ЄК, «не може бути більшої користі для цих грошей», ніж спрямувати їх на підвищення безпеки України та всієї Європи.

Контекст

Більшість заморожених російських грошей перебуває в ЄС, зокрема, близько €190 млрд в активах російського центрального банку, що зберігаються в Euroclear, центральному депозитарії цінних паперів, що базується у Брюсселі. З початку війни вони принесли прибуток у розмірі €3,85 млрд, і країни ЄС обговорювали використання цього прибутку для допомоги Україні.

Водночас США та Велика Британія підштовхують ЄС до конфіскації всіх заморожених активів, а Бельгія пропонувала використовувати ці активи як заставу для випуску облігацій. Нещодавно у Вашингтоні висунули нову ініціативу, яка полягає у тому, щоб залучити позикові кошти під майбутні доходи.

Голова ЄЦБ Крістін Лагард вважає, що пропозиції США щодо використання заморожених російських активів для фінансування військової допомоги Україні можуть порушувати міжнародне право. Коментар Лагард свідчить про розкол між союзниками України у цьому питанні.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні