Категорія
Новини
Дата

У ЄС пропонують спрямувати заморожені активи РФ на виробництво зброї в Україні

Доходи від заморожених у Європейському Союзі російських активів необхідно спрямувати на виробництво зброї в Україні. Про це заявив очільник європейської дипломатії Жозеп Боррель на форумі ЄС – Україна з питань оборонної промисловості, в якому взяли участь 140 компаній із 25 країн.

⚡️Ми дуже хочемо, щоб наші читачі знали більше, створювали більше і заробляли більше. Тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом SMART до 19.05 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Як тільки країни-члени ЄС остаточно узгодять питання використання заморожених російських коштів, їх потрібно буде спрямувати на потреби української оборонної промисловості, зокрема інвестувати в місцеві військові заводи, заявив Боррель.
  • «Це дозволить заощадити на транспортуванні та уникати затримок», – зазначив він.
  • Одним із завдань, за словами Борреля, є інтеграція українського ВПК в оборонну екосистему ЄС. Для цього підконтрольні Києву оборонні підприємства повинні «виробляти швидше і більше». 
  • Боррель закликав учасників форуму обʼєднати потужності з українськими і пообіцяв фінансування для такої спільної роботи.

Контекст

Більшість заморожених російських активів перебуває в ЄС, зокрема, близько €190 млрд російського центрального банку, що зберігаються в Euroclear, центральному депозитарії цінних паперів. З початку війни вони принесли прибуток у розмірі €3,85 млрд, і країни ЄС обговорювали використання цього прибутку для допомоги Україні.

Водночас США та Велика Британія підштовхують ЄС до конфіскації всіх заморожених активів, а Бельгія пропонувала використовувати ці активи як заставу для випуску облігацій. 

Раніше у Вашингтоні висунули нову ініціативу, яка полягає у тому, щоб залучити позикові кошти під майбутні доходи.

17 квітня ПАРЄ одностайно проголосувала за резолюцію із закликом передати заморожені російські активи на відновлення України.

Україна продовжує наполягати на повній конфіскації активів Росії, але офіційні особи G7 приватно заявляють, що це питання більше не обговорюється. Натомість вони вивчають альтернативні способи вилучення фінансування із заморожених активів, кажуть джерела FT.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні