Категорія
Новини
Дата

ЄС тимчасово перейде на вугілля через скорочення постачання російського газу

Європейський Союз тимчасово повернеться до використання вугілля, щоб компенсувати скорочення поставок російського газу. Про це повідомляє Reuters з посиланням на виконавчу директорку з питань міжнародних справ і кліматичного фінансування при Європейській комісії Еліну Бардрам.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Європа тимчасово шукатиме альтернативу російському газу через дії президента РФ Володимира Путіна, але ці кроки не зруйнують довгострокові цілі щодо клімату, сказав високопоставлений чиновник Європейської комісії.
  • «Незаконне вторгнення Росії в Україну призвело до надзвичайної ситуації в ЄС, – сказала вона на Африканському енергетичному форумі в Брюсселі. — З тих самих шахрайських кроків, які ми спостерігаємо з боку адміністрації Путіна щодо того, що «Газпром» дуже раптово зменшив потік, ми вживаємо важливі заходи, але всі ці заходи тимчасові».
  • Зазначається, що країни окреслили ряд заходів, щоб протистояти кризі постачань, щоб подолати занепокоєння з приводу дефіциту енергії взимку та сплеску інфляції.

Контекст

14 червня «Газпром» заявив, що знизить постачання Німеччини більш ніж на 40%. Йшлося лише про 100 млн куб. м на добу – замість звичного обсягу в 167 млн. Пізніше було оголошено, що добова продуктивність з 16 червня опуститься до 67 млн кубометрів. У «Газпромі» пояснили це «зупинкою експлуатації ще одного газотурбінного двигуна Siemens» на компресорній станції «Портова».

Пізніше про скорочення обсягів постачання газу з Росії повідомили також Чехія, Австрія, Італія та Франція.

Уряд Німеччини вже заявив про готовність розконсервувати вугільні ТЕС, аби протистояти енергетичному тиску РФ, заявив офіційний представник уряду ФРН Штеффен Гебештрайт. Він наголосив, що вугілля завдає більшої шкоди довкіллю, але в нинішніх умовах його використання в обмежених кількостях і в нетривалій перспективі є виправданим.

Наразі Європа скоротила свою залежність від російського газу приблизно до 20% від загального обсягу поставок після вторгнення в Україну з приблизно 40% раніше, за даними консалтингової компанії ICIS. Але більшість варіантів диверсифікації поставок, таких як морські вантажі скрапленого природного газу, вичерпано.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні