Категорія
Новини
Дата

Глобальна рецесія може початися у 2023 році на тлі наймасштабнішого підвищення ставок за пів століття – Світовий банк

Світова економіка може зіткнутися з рецесією наступного року, спричиненою агресивною політики центральних банків, яка може виявитися недостатньою для стримування інфляції, йдеться у новому звіті Світового банку, пише Bloomberg.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Згідно з дослідженням, опублікованим у четвер у Вашингтоні, в усьому світі іде згортання грошово-кредитну та фіскальну підтримку з таким ступенем синхронізації, якого не було за за пʼять десятиліть. Це своєю чергою призводить до більш серйозних наслідків у вигляді погіршення фінансових умов і поглиблення уповільнення глобального зростання.
  • Інвестори очікують, що центральні банки підвищать глобальні ставки грошово-кредитної політики майже до 4% наступного року, що вдвічі перевищує середній показник у 2021 році просто для того, щоб зберегти базову інфляцію на рівні 5%. Ставки можуть піднятися до 6%, якщо центральні банки спробують врегулювати інфляцію в межах своїх цільових діапазонів.
  • За оцінками Світового банку, у 2023 році зростання світового валового внутрішнього продукту (ВВП) сповільниться до 0,5% та скоротиться на 0,4% у розрахунку на душу населення, що відповідає технічному визначенню глобальної рецесії. 
  • «Політики можуть переключити свою увагу зі скорочення споживання на збільшення виробництва,«Політика має бути спрямована на залучення додаткових інвестицій та підвищення продуктивності та розподілу капіталу, що має вирішальне значення для економічного зростання та скорочення бідності», – каже президент Групи організацій Світового банку Девід Малпас. 
  • У дослідженні, проведеному економістами Світового банку, сказано, що центральні банки бачать спосіб продовжувати свої зусилля щодо контролю над інфляцією, не викликаючи глобальної рецесії. Зокрема, для цього центральні банки повинні чітко повідомляти про політичні рішення, щоб допомогти зафіксувати інфляційні очікування та знизити ступінь необхідного посилення. Фіскальним органам необхідно ретельно калібрувати скасування заходів підтримки, забезпечуючи при цьому відповідність цілям грошово-кредитної політики.
  • Очікується, що кількість країн, які посилюють податково-бюджетну політику, наступного року досягне найвищого рівня з початку 1990-х років, що посилить вплив грошово-кредитної політики на економічне зростання. У Світовому банку вважають, що директивні органи повинні розробити надійні середньострокові фіскальні плани та надати адресну допомогу вразливим домогосподарствам.

 Контекст

Наприцінці липня МВФ погіршив прогноз зростання глобального ВВП на тлі похмурих перспектив і невизначеності. Зазначалося, що глобальне економічне зростання сповільниться з 6,1% минулого року до 3,2% цього року та 2,9% наступного року, що на 0,4 та 0,7 в.п. нижче, ніж прогнозувалося у квітні. Це повʼязано з уповільненням зростання у США, Китаї та зоні євро.

Світова економіка втратить $1 трлн через вторгнення Росії в Україну. Згідно з глобальним економічним прогнозом The Economist Intelligence Unit (EIU) від 15 лютого, у 2022 році світовий ВВП мав зрости на 3,9% після стрибка 2021 року. За 9 днів після публікації Росія здійснила повномасштабне вторгнення в Україну. Економічні наслідки війни відтоді відчуваються в усьому світі: світові ціни на сировину злетіли, погіршилися перебої в ланцюгах поставок, інфляція стрибнула в більшості країн світу. Тож прогноз глобального зростання погіршили на 1,1 в.п. до 2,8% у річному вимірі. Іншими словами, війна зменшила прогноз світового ВВП на цей рік на $1 трлн. 

Зазначається, що інші організації теж прогнозують подібний шок. Міжнародний валютний фонд знизив свій прогноз глобального зростання на 1,2 в.п., від початкової січневої оцінки, до 3,2%.

Дані EIU вказують, що найбільше серед країн G20 постраждає ВВП Росії. До кінця 2022 року її економіка впаде на 10% через санкції, порівняно з початковою оцінкою зростання в 2,6%. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні