Категорія
Новини
Дата

МВФ погіршив прогноз зростання глобального ВВП на тлі похмурих перспектив і невизначеності

Глобальне економічне зростання сповільниться з 6,1% минулого року до 3,2% цього року та 2,9% наступного року, що на 0,4 та 0,7 в. п. нижче, ніж прогнозувалося у квітні. Про це йдеться у новому огляді світової економіки від Міжнародного валютного фонду. Це повʼязано з уповільненням зростання у США, Китаї та зоні євро.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • У США зниження купівельної спроможності домашніх господарств і посилення грошово-кредитної політики призведуть до уповільнення зростання ВВП до 2,3% (-1,4 в. п. до попереднього прогнозу) цього року та 1% (-1,3 в. п.) наступного року. 
  • У Китаї нові періоди самоізоляції та поглиблення кризи на ринку нерухомості стали причиною уповільнення зростання до 3,3% (-1,1 в. п.) – найнижчого показника більш ніж за чотири десятиліття, враховуючи пандемії. У 2023 році прогноз знижено до 4,6% (-0,5%).
  • Прогноз економічного зростання у зоні євро переглянуто у бік зниження до 2,6% (-0,2 в. п.) цього року та 1,2% (-1,1 в. п.) у 2023 році. Причина – вплив війни в Україні та посилення грошово-кредитної політики.
  • МВФ покращив оцінку падіння ВВП Росії у 2022 році до 6% (попередній прогноз 8,5%). У 2023 році економіка країни-агресора впаде на 3,5% порівняно з минулим прогнозом у 2,3%. У січні МВФ прогнозував зростання економіки РФ у 2022 році на 2,8%, 2023 року – на 2,1%.

Контекст

Глобальна економіка, яка ще не оговталася від наслідків пандемії та вторгнення РФ в Україну, стоїть перед дедалі більш похмурими та невизначеними перспективами, зазначають у МВФ. Багато знижувальних ризиків, на які Фонд вказав у квітневому випуску «Перспектив розвитку світової економіки», почали реалізовуватися.

Вища, ніж очікувалося, інфляція (особливо у США та основних країнах Європи) провокує посилення глобальних фінансових умов. Уповільнення економічного зростання в Китаї виявилося значнішим, ніж передбачалося, у звʼязку зі спалахами COVID-19 та заходами самоізоляції, а також відчуваються додаткові негативні наслідки війни в Україні. Внаслідок цього глобальний обсяг виробництва скоротився у ІІ кварталі цього року.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні