Категорія
Новини
Дата

Нобелівську премію миру головреда російської «Нової газети» продали за рекордні $103 млн. Гроші спрямують в ЮНІСЕФ

Головний редактор російського медіа «Нова газета» Дмитро Муратов продав свою нобелівську медаль премії миру 2021 року за $103,5 млн. Про це повідомляє The Guardian.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Виручені кошти Муратов спрямує до ЮНІСЕФ, щоб допомогти українським дітям-біженцям.
  • «Це має стати початком флешмобу як приклад для наслідування, щоб люди продавали свої цінні речі, аби допомогти українцям», – сказав він.
  • Медаль продано невстановленому учаснику торгів. Аукціон у Нью-Йорку пройшов бурхливо, під оплески, а учасники підштовхували один одного, щоб збільшити загальну суму, пише видання.
  • У переплавленому вигляді 175 г золота, що містяться в медалі Муратова, коштують близько $10 000.
  • Як повідомив у коментарі Forbes Муратов, аукціон проходив на сайті Heritage Auctions, крок був $100 000. 
  • Придбав лот анонімний учасник, який, за словами Муратова, заздалегідь звʼязувалися з організаторами. «Було проведено перевірку коштів. Скрупульозно. Це абсолютно чисті гроші», – додав він. 
  • Муратов також зазначив, що вів попередні переговори «з одним із найкращих фондів України», але вони не дали результату. «Я їх (фонд, – ред.) розумію – нічого не брати у росіян. Тому все – в ЮНІСЕФ», – сказав він.

Контекст

Муратов став лауреатом Нобелівської премії миру в жовтні 2021 року за «зусилля щодо захисту свободи думок, яка є умовою для демократії та миру».

Наприкінці березня 2022 року російське видання «Нова газета» повідомило про припинення роботи через чергове попередження від «Роскомнагляду». Перед цим вона заявила, що видалить усі матеріали про війну РФ з Україною із сайту та із соціальних мереж, побоюючись кримінального переслідування журналістів через військову цензуру в цій країні.

Раніше Муратов уже оголосив, що пожертвує $500 000 Нобелівської премії на благодійність. В інтервʼю AP він сказав, що особливо стурбований дітьми, які залишилися сиротами через війну в Україні. «Ми хочемо повернути їхнє майбутнє», – сказав він.

До цього найдорожче свою медаль продав у 2014 році Джеймс Вотсон, чиє відкриття структури ДНК принесло йому Нобелівську премію в 1962 році. Тоді вартість медалі була $4,76 млн.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні