Категорія
Новини
Дата

ГПУ оголосила підозру нардепу за ухилення від сплати податків на майже 100 млн грн. Ймовірний підозрюваний М'ялик задекларував 158 квартир

Генеральна прокуратура (ГПУ) повідомила про підозру народному депутату України в умисному ухиленні від сплати податків на суму понад 97 млн грн. Йдеться про народного депутата групи «За майбутнє» Віктора М'ялика, повідомило агентству «Інтерфакс-Україна» джерело в правоохоронних органах.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 всього чотири дні. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Підозру нардепу вручили за дорученням генпрокурорки Ірини Венедіктової.
  • Нардеп займався підприємницькою діяльністю, але не створив юридичну особу, що призвело до ненадходження до бюджету коштів в особливо великих розмірах.
  • Слідство встановило, що підозрюваний розпочав 2012 року будівництво у селах Петропавлівська Борщагівка та Софіївська Борщагівка Київської області багатоквартирних житлових будинків. Після завершення зведення будинків він зареєстрував на себе право власності на 1221 об'єкт нерухомого майна в них. Протягом 2015–2020 років уповноважена ним особа продавала нерухомість і передала нардепу понад 360 млн грн доходу від цих операцій.
  • Ці гроші нардеп декларував як доходи фізичної особи від продажу власного майна, а не від підприємницької діяльності. Це дозволило застосувати ставку податку розміром 5% замість 18%. Таким чином, він ухилився від сплати податку на доходи фізичних осіб та податку на додану вартість на понад 97 млн грн.
  • Кримінальне провадження порушили за ч. 3 ст. 212 КК України (Ухилення від сплати податків, зборів). Санкція статті передбачає штраф від 255 000 до 425 000 грн із конфіскацією майна та позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.
ГПУ оголосила підозру нардепу за ухилення від сплати податків на майже 100 млн грн. Ймовірний підозрюваний М'ялик задекларував 158 квартир /Фото 1

 Контекст

41-річного М'ялика обрано до парламенту в серпні 2019 року по 155-му округу (Рівненська область) як самовисуванця. Кар’єру розпочав 1996 року як різноробочий колгоспу «Зоря». Згодом працював маляром-штукатуром та електрозварювальником. Із 2014 року став фінансовим директором компанії «МДС-Буд», а в 2017-му заснував компанію «МД Плюс».

До декларації за 2019 рік М'ялик вніс 158 квартир загальною площею у майже 10 000 кв. м. Також він володіє 80 земельними ділянками, гаражем та місцями для паркування.

На нардепа зареєстровано два автомобілі Lexus, які на час придбання коштували кожен приблизно по 3,5 млн грн. У його дружини також два автомобілі за майже 9 млн грн – Porsche і Mercedes-Benz. Окрім цього, Мялику належать 150 млн грн та $1 млн готівкою.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні