Категорія
Новини
Дата

Гривня стабільна. Як валютний ринок відреагував на відмову НБУ від фіксованого курсу

Національний банк України (НБУ) вперше з 23 лютого 2022 року почав публікувати довідковий курс гривні на міжбанківському валютному ринку. Його значення на 12:00 3 жовтня – 36,5744 грн/$ проти 36,5686 грн/$, яке було зафіксоване з кінця липня минулого року. Обсяг операцій на міжбанку зріс на порядок, пише «Інтерфакс-Україна» з посиланням на учасників ринку.

Ключові факти

  • Курс гривні на міжбанку у вівторок, першого дня переходу НБУ від фіксованого курсу 36,5686 грн/$ у режим керованої його гнучкості, становить близько 36,6 грн.
  • НБУ оголосить офіційний курс на 4 жовтня за підсумками торгової сесії після 15:30. 
  • За даними учасників ринку, обсяг операцій на міжбанку зріс на порядок, перевищивши $100 млн уже в перші години, проте ПриватБанк і НБУ продавали необхідні обсяги за курсом 36,55 грн грн/$.
  • На чорному ринку і в обмінниках курс долара зріс приблизно на 25 коп., орієнтовно до 38,4 грн/$, а спред між курсами купівлі та продажу розширився приблизно на 10 коп.
  • За даними «Інтерфакс-Україна», найбільше зростання зафіксовано в Харкові, тоді як найменше – у Києві.
  • На сайтах семи великих банків, вони зберегли у вівторок карткові курси долара без змін.

Контекст

НБУ оголосив про перехід з 3 жовтня до режиму керованої гнучкості обмінного курсу. У Нацбанку наголосили, що керована гнучкість курсу відрізняється від режиму плаваючого курсоутворення, який діяв в Україні до 24.02.2022 р. За поточного режиму НБУ продовжить ретельно контролювати ситуацію на валютному ринку та залишатиметься ключовим гравцем на ньому, пояснив регулятор. Що саме змінив Нацбанк і чи слід очікувати паніки на валютному ринку, читайте в матеріалі Forbes.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні