Категорія
Новини
Дата

НБУ з 3 жовтня переходить на керовану гнучкість обмінного курсу. Що це означає

Національний банк оголосив про перехід з 3 жовтня до режиму керованої гнучкості обмінного курсу. Таке рішення прийнято з огляду на стійкий прогрес у зниженні інфляції, накопичення значного рівня міжнародних резервів, збільшення привабливості гривневих депозитів та ОВДП, йдеться у пресрелізі НБУ.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, Diia.City United, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • У Нацбанку наголосили, що керована гнучкість курсу відрізняється від режиму плаваючого курсоутворення, який діяв в Україні до 24.02.2022 р. За поточного режиму НБУ продовжить ретельно контролювати ситуацію на валютному ринку та залишатиметься ключовим гравцем на ньому, пояснив регулятор.
  • «Новий режим посилить стійкість української економіки та валютного ринку, сприятиме їхній кращій адаптації до внутрішніх і зовнішніх шоків і зменшуватиме ризики накопичення валютних дисбалансів, які можуть генерувати тривале утримання фіксованого курсу», – зазначили в НБУ. 
  • Офіційний курс за режиму керованої гнучкості визначатиметься операціями на міжбанківському валютному ринку. Водночас курс на готівковому валютному ринку, де мають змогу купувати та продавати валюту громадяни, встановлюватиметься за тими ж правилами, що й раніше. 
  • «Він працює в такому режимі вже майже півтора року, упродовж яких гривня як послаблювалася, так і суттєво зміцнювалася. НБУ продовжить докладати зусиль для сприяння належній роботі готівкового валютного ринку, зокрема мінімізуючи різницю між готівковим та офіційним курсами», – йдеться у пресрелізі.
  • У НБУ наголосили, що одним із пріоритетних завдань залишатиметься збереження курсової стійкості.
  • «Перехід до керованої гнучкості курсу є одним із кроків реалізації Стратегії помʼякшення валютних обмежень, переходу до більш гнучкого обмінного курсу та повернення до інфляційного таргетування», – зазначається у повідомленні.

Контекст

У день повномасштабного вторгнення Росії в Україну, 24 лютого 2022 року, Нацбанк призупинив роботу валютного ринку та зафіксував офіційний курс на рівні 29,25 грн/$. 21 липня того ж року НБУ скорегував офіційний курс гривні до долара США на 25%, до 36,5686 грн за $1. Причиною регулятор називав падіння економіки та зміцнення долара до інших валют.

28 серпня цього року НБУ оголосив про скасування заборони для населення на вільну купівлю безготівкової валюти онлайн у банках, яка діяла від початку війни. Допускалися лише передбачені регулятором винятки. Також Нацбанк удвічі розширив ліміти для купівлі валюти під розміщення на депозиті.

Ці рішення, як розраховує регулятор, мають збільшити попит на валюту в безготівковому сегменті та знизити вартість долара в обмінниках (з кінця липня роздрібний курс планомірно зростав). Опитані Forbes аналітики погоджуються, що послаблення обмежень дійсно може посилити гривню.

Чому регулятор пішов на пом’якшення саме зараз та як це позначиться на валютному ринку, читайте в редакційному матеріалі Forbes.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні