Категорія
Новини
Дата

Гроші на бізнес. Кабмін змінив порядок отримання грантів підприємцями

Кабмін вніс зміни до порядку надання мікрогрантів на створення або розвиток власного бізнесу. Нововведення має розширити можливості для використання грантових коштів і спростити їх отримання. Рішення ухвалено на засіданні 7 листопада, повідомила пресслужба Мінекономіки.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Уряд дозволив підприємцям використовувати грантові кошти не тільки для оренди нежитлових приміщень, а ще й земельних ділянок, які будуть використовуватись в комерційних та виробничих цілях, пояснила заступниця міністра економіки Тетяна Бережна. 
  • За її словами, також скасовано визначення граничної суми надання грантів протягом одного періоду подання заяв. Відтепер прийняття рішень по всім позитивним результатам відбуватиметься протягом однієї хвилі без переносу розгляду на наступну хвилю. 
  • Бережна зазначає, що це має прискорити отримання підприємцями грантових коштів, а згодом і створення нових робочих місць.
  • Крім того, за її словами, зменшилась і кількість документів, які підприємці мають подавати до уповноваженого банку для оплати витрат за рахунок грантових коштів. Якщо раніше треба було надавати рахунок-фактури, а також договір між отримувачем і постачальником, то тепер буде потрібен тільки один із цих двох документів.
  • Також уряд уточнив розміри грантів та відповідну необхідну кількість створення нових робочих місць для учасників бойових дій, осіб з інвалідністю та членів їх сімей.
  • Додана можливість для підприємців-ветеранів отримати грант до 500 000 грн, адже до цього лише другий з подружжя міг взяти його, зазначила Бережна. 
  • Також скасована обов’язкова умова співфінансування при отриманні грантів розміром до 500 000 грн. «Відтепер підприємцям-ветеранам необхідно буде використовувати власні або кредитні кошти лише при отриманні максимального розміру гранту на суму від 500 000 грн до 1 млн грн», – пояснила заступниця міністра.

Контекст

За грантовою програмою «Власна справа» українці можуть отримати мікрогрант від 50 000 до 250 000 грн. Кошти можна витратити на придбання або лізинг обладнання, закупівлю сировини та матеріалів, оренду приміщення. Обовʼязковою умовою надання коштів є створення 1-2 робочих місць залежно від суми гранту.

Подати заявку можна через портал «Дія». Зокрема, серед регіонів-лідерів, підприємці яких взяли найбільше грантів, Львівська, Рівненська, Київська, Івано-Франківська області та місто Київ.

За даними Мінекономіки, від початку дії грантової програми «Власна справа», яка працює вже 15 місяців, 8000 українців стали переможцями і отримали від держави кошти на старт або розвиток бізнесу на 1,6 млрд грн. Ці підприємці створили 18 500 робочих місць. На початок серпня отримувачі грантів сплатили понад 400 млн грн податків до бюджету. 

У 2024 році уряд вдвічі збільшить фінансування програми мікрогрантів для розвитку бізнесу. Планується видати грантів на 3,5 млрд грн, заявляла раніше Бережна.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні