Категорія
Новини
Дата

Група Sunolta подала до суду на Мінʼюст через скасування реєстрації прав власності на зерновий термінал в Одесі

Група компаній Sunolta вимагає у суді визнати незаконними накази Мінʼюсту, якими скасовано державну реєстрацію прав власності компанії на зерновий термінал в Одеському морському торговельному порту. Sunolta звернулася з позовом до Господарського суду Києва, йдеться у повідомленні пресслужби групи компаній.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Два накази, на підставі висновку Колегії з розгляду скарг, підписані міністром юстиції Денисом Малюською та директором Департаменту нотаріату Вірою Бондаренко, зазначила компанія. 
  • Sunolta вважає, що посадовці Мінʼюсту «грубо порушили принципи верховенства права», а їх дії мають всі ознаки «корупційних правопорушень на користь рейдерів». 
  • Під загрозою опинилась стабільна робота зернового портового терміналу, йдеться у повідомленні.
  • Sunolta зазначила, що суд вже прийняв рішення заборонити виконання наказів до розгляду справи по суті.
  • Рік тому група компаній Sunolta інвестувала у потужності з перевалки зернових культур на експорт у терміналі, що знаходиться в Одеському морському торговельному порту.
  • Sunolta придбала частину логістичних портових об’єктів та обладнання, що належали компанії GNT Group (зерновий термінал «Олімпекс Купе Інтернейшнл») та знаходилися у заставі українських банків «Південний» та «Восток» за борговими зобов’язаннями.
  • У грудні 2022 року спалахнула юридична суперечка між GNT Group та її кредиторами – Argentem Creek Partners (ACP) та Innovatus Capital Partners. Конфлікт також стосувався зернового терміналу «Олімпекс Купе Інтернейшнл», пояснили в компанії. 
  • Сторони заявили про можливі перебої у роботі зернового терміналу, що поставило під загрозу відвантаження аграрної продукції Sunolta, яка користувалась послугами цього терміналу в Одеському порту. Тому група прийняла рішення інвестувати у зерновий термінал та розширити експортний потенціал за рахунок власних логістичних потужностей.
  • Майже через рік Мінʼюст прийняв до розгляду дві скарги від представників ACP на скасування реєстрації за підприємствами групи Sunolta прав на придбане майно і розглянув скарги на користь ACP, зазначила Sunolta.

Контекст

Заснована у 1996 році група компаній Sunolta займається експортною та внутрішньою торгівлею, виробництвом та наданням логістичних послуг на аграрному ринку. 

Виробничий та торговий асортимент аграрної продукції складається з насіння соняшнику, пшениці, гороху, соняшникової олії, борошна, паливних пелет з лушпиння соняшнику тощо. 

У складі групи Sunolta – підприємства з виробництва олії та борошна. Логістичні послуги групи представлені перевезенням сипучих та наливних сільськогосподарських вантажів по Україні автомобільним та залізничним транспортом. Компанія володіє власними та орендованими потужностями зі зберігання аграрної продукції.

Засновниками керуючої «Санолта Груп Україна» значиться британська Санолта Груп ЛТД (90,91%) і громадянка України Тетяна Коваленко (9,09%). Місце реєстрації юрособи – смт Голованівськ Кіровоградська область, свідчать дані YouControl. Кінцевим бенефіціаром ТОВ «Санолта» із часткою 98% є Тетяна Коваленко. У 2023 році виручка компанії перевищила 2 млрд грн (2,3 млрд грн у 2022-му).

8 лютого Високий суд Англії та Уельсу підтвердив всесвітній арешт активів (Worldwide Freezing Order, WFO) на $118 млн співвласників великого зернового терміналу «Олімпекс‎»‎ в Одеському порту Сергія Грози та Володимира Науменка. Українські підприємці третій рік ведуть судову війну з кредиторами – американськими фондами Argentem Creek та Innovatus. Справа дійшла до англійського суду, українці поки програють. Ціна питання – $150 млн. Всередині – звинувачення у рейдерстві та махінаціях з активами і зерном. Деталі корпоративного конфлікту читайте в матеріалі Forbes.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні