Зерновий термінал «Олімпекс» /надано пресслужбою
Категорія
Гроші
Дата

Тиха битва на Чорному морі. Одеські бізнесмени програють судову війну з кредиторами із США у справі на $150 млн. Як власники великого зернового терміналу отримали всесвітній арешт активів

Зерновий термінал «Олімпекс» в Одесі Фото надано пресслужбою

Українські підприємці Сергій Гроза та Володимир Науменко, що контролюють великий зерновий термінал в Одесі, третій рік ведуть судову війну з кредиторами – американськими фондами Argentem Creek та Innovatus. Справа дійшла до англійського суду, українці поки програють. Ціна питання – $150 млн. Всередині – звинувачення у рейдерстві та махінаціях з активами і зерном. Forbes розповідає деталі корпоративного конфлікту

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, Diia.City United, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Високий суд Англії та Уельсу 8 лютого підтвердив всесвітній арешт активів (Worldwide Freezing Order, WFO) на $118 млн співвласників великого зернового терміналу «Олімпекс‎»‎ в Одеському порту Сергія Грози та Володимира Науменка.

Партнери не змогли оскаржити рішення британського суду першої інстанції, який рік тому арештував їхнє майно у справі за позовом кредиторів – фондів із США Argentem Creek та Innovatus. Сума боргу з відсотками – $150 млн. Ці гроші GNT Group Грози та Науменка свого часу залучила для розвитку терміналу, вартість якого може становити понад $350 млн.

Суди у справі «Олімпексу» тривають з кінця 2022 року. Argentem Creek та Innovatus стверджують, що українці свідомо не обслуговують борг і намагаються вивести майно з поля досяжності кредиторів. Представники GNT Group звинувачують опонентів у спробі захопити термінал.

Forbes ознайомився з текстом рішення Високого суду Англії та Уельсу та позицією Грози й Науменка, письмово наданою у минулому році.

Як під час війни в Одеському порту виникла історія, де в одному сюжеті поєднуються сучасна портова інфраструктура, статусні іноземні інвестори, українські банки, суд Лондона та зникле зерно на $25 млн.

Що таке «Олімпекс», хто його власники та скільки він коштує

Взимку та навесні минулого року (якраз коли суд першої інстанції наближався до рішення по WFO) сторони конфлікту навколо «Олімпексу» вели дуже активні медіакампанії в українській та іноземній пресі. Тоді ж Гроза та Науменко надали письмові відповіді на низку запитань Forbes. На момент цієї публікації представники бізнесменів не відповіли на пропозицію надати оновлені коментарі.

Гроза та Науменко почали спільний бізнес наприкінці 1990-х після того, як перетнулися по лінії торгівлі металами та ломом, зазначається у письмовому коментарі партнерів. Перший вів справи з Кіпру, другий – з Одеси. Третя ключова людина у бізнесі GNT – громадянин Сербії Душан Деніч, фіндиректор холдингу, що проживає в ОАЕ.

У 2003-му Науменко та Гроза придбали компанію «Олімпекс Купе Інтернейшнл» у місцевого бізнесмена Володимира Розенгольца. Вона володіла частиною території порту Одеси, але ключовий актив – добривний термінал «Омега» – належав іншому власнику. Гроза та Науменко викупили його у 2004-му. Партнери не розкривають суму угод за обʼєктами «Олімпексу».

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні