Категорія
Новини
Дата

Heineken продає бізнес у Росії за €1 і йде з ринку

Нідерландська пивоварна компанія Heineken завершила вихід із Росії, продавши там свої підприємства російській Arnest Group за €1, пише Reuters. Виробник пива заявив, що угода отримала всі необхідні дозволи і, найімовірніше, призведе до збитків у €300 млн.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Heineken оголосив про свій намір вийти з Росії у березні 2022 року, після вторгнення Росії в Україну, визнавши, що цей процес зайняв більше часу, ніж очікувалося.
  • «Недавні події демонструють серйозні проблеми, з якими стикаються великі виробничі компанії при виході з Росії», – заявив генеральний директор Дольф ван ден Брінк.
  • У липні президент Росії Володимир Путін підписав указ про отримання контролю над російською дочірньою компанією французького виробника йогуртів Danone, а також часткою пивоварної компанії Carlsberg у місцевій броварні.
  • На питання, чи вплинув досвід Danone і Carlsberg на необхідність укладання угоди для Heineken, ван ден Брінк відповів: «Наше занепокоєння зросло, але не терміновість».
  • Він не пояснив, чому пошук покупця зайняв більше часу, ніж очікувалося, назвавши цей процес «дуже складним».
  • «Ми раді, що знайшли відповідного покупця. Ми вважаємо, що це надійна сторона… Ми раді, що цей процес добігає кінця і ми можемо залишити Росію», – додав він.
  • У Heineken заявили, що угода без можливості викупу бізнесу включала трирічну ліцензію на деякі дрібніші регіональні бренди, за якими Heineken не забезпечуватиме підтримки бренду або і не отримуватиме будь-які доходи.

Контекст

Heineken має сім пивоварних заводів у Росії та 1800 співробітників, які отримають гарантії працевлаштування на найближчі три роки.

Минулого року компанія вивела із Росії свій бренд Heineken, а виробництво Amstel має бути припинено протягом шести місяців.

Arnest Group володіє великим бізнесом із упаковки банок і є найбільшим у Росії виробником аерозолів, а також із продажу косметики і товарів для дому.

Раніше Heineken планував у першій половині 2023 року повністю залишити Росію, хоча і стикнувся із труднощами із продажем російських активів. У квітні компанія повідомила, що знайшла покупця на свій бізнес у РФ, але угоду має затвердити російська влада. 

Портфель виробника налічує близько 300 брендів, включаючи марки Heineken, Amstel, Birra Moretti, Desperados, Fosterʼs, Newcastle Brown Ale, Sagres, Sol, Star, Strongbow, Tecate, Tiger та ін. Національні бренди в Росії включають марки «Охота», «Степан Разін», «Бочкарьов» та ін. У Росії компанія має сім пивоварних заводів.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні