Категорія
Новини
Дата

Європейські компанії зазнали щонайменше €100 млрд прямих збитків у Росії з початку війни – FT

Сумарні прямі втрати найбільших європейських компаній у Росії з початку війни сягнули €100 млрд, пише Financial Times. Знецінення активів та інші списання відображені у звітах 176 із 600 проаналізованих компаній, більше половини припали на нафтогазовий та енергетичний сектори.

Ключові факти

  • Згідно з аналізом Financial Times, 176 компаній зафіксували знецінення активів, витрати, повʼязані з обміном валюти та інші разові витрати в результаті продажу, закриття або скорочення російського бізнесу.
  • Сукупна цифра не включає непрямі макроекономічні наслідки війни, такі як вищу вартість енергії та товарів.
Європейські компанії зазнали щонайменше €100 млрд прямих збитків у Росії з початку війни – FT /Фото 1

Інфографіка: Financial Times

  • Найбільші списання та витрати були в нафтогазових груп, з яких лише три компанії – BP, Shell та TotalEnergies – повідомили про сукупні збитки в розмірі €40,6 млрд. 
  • Збитки були компенсовані набагато вищими цінами на нафту та газ, що допомогло цим групам повідомити про небувалий сукупний прибуток у розмірі близько €95 млрд.
  • Комунальні послуги отримали прямий удар у розмірі €14,7 млрд, тоді як промислові компанії, зокрема виробники автомобілів, постраждали у розмірі €13,6 млрд. Фінансові компанії, включаючи банки, страхові та інвестиційні компанії, зафіксували списання та інші витрати на суму €17,5 млрд.
  • Uniper, якому держава Німеччини минулого року надала фінансову допомогу, зафіксувала збитки у розмірі €5,7 млрд, тоді як фінський Fortum – €5,3 млрд.
  • На думку аналітиків, рішення Москви захопити контроль над російськими підприємствами імпортерів газу Fortum і Uniper у квітні, за яким пішла націоналізація Danone і Carlsberg минулого місяця, може свідчити про подальші проблеми для бізнесу.
  • Згідно з даними KSE, понад 50% з 1871 європейського підприємства, які працювали в Росії до війни, все ще працюють у країні. 

Контекст

Приблизно 2000 заявок від іноземних компаній про вихід із ринку чекають на схвалення від уряду РФ, але лише щоб розглянути їх усі, знадобиться щонайменше вісім років. Про це у квітні йшлося у моніторингу KSE Institute у межах проєкту «Самосанкції» про вплив виходу іноземного бізнесу на економіку РФ.

За даними KSE, лише 15,7% іноземних компаній повністю згорнули діяльність і покинули ринок РФ, тоді як 28% вичікують і 23,8% компаній продовжують працювати на ринку агресора без обмежень. Ще 32,5% оголосили про плани згорнути діяльність і вийти з РФ найближчим часом.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні