Категорія
Новини
Дата

Imperial Tobacco виграла справу проти АМКУ в Верховному Суді. Це остання тютюнова компанія, якій скасували штраф у справі «Тедіс»

Верховний Суд України задовольнив вимоги «Імперіал Тобакко Юкрейн» та «Імперіал Тобакко Продакшн Україна» і скасував накладені 2019 року штрафи Антимонопольним комітетом України (АМКУ) на загальну суму 460 млн грн.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Imperial Tobacco заявила, що згідно з висновком незалежної судової експертизи та інших доказів компанія не мала відношення до подій на українському ринку тютюнових виробів, у результаті яких залишився один дистриб’ютор.
  • Гендиректор компанії Растіслав Чернак зазначив, що таке рішення суду є обнадійливим знаком для всіх іноземних інвесторів в Україні.
  • У липні 2020-го Imperial Tobacco сплатила 460 млн грн, аби запобігти нарахуванню додаткової пені.
  • Цього року Північний апеляційний госпсуд відмовився скасувати штраф для Imperial Tobacco. 
  • Наразі щодо трьох суб’єктів прийнято остаточне рішення Верховного Суду, яке не підлягає оскарженню. Однак щодо інших учасників справи (JTI, Philip Morris, Прилуки) антимонопольний комітет оскаржує рішення суду апеляційної інстанції у Верховному Суді, зазначили Forbes.ua в АМКУ.

Контекст

У жовтні 2019 року Антимонопольний комітет оштрафував низку тютюнових компаній і дистриб’ютора «Тедіс Україна» на загальну суму 6,5 млрд грн. З цієї суми найбільший штраф отримала «Тедіс Україна» – 3,4 млрд грн. Також були оштрафовані такі компанії: «Філіп Морріс Сейлз енд Дистриб’юшн», «Філіп Морріс Україна», «Імперіал Тобакко Продакшн Україна», «Імперіал Тобакко Юкрейн», «Бритіш Американ Тобакко Сейлз Енд Маркетинг Україна», «А/Т Тютюнова компанія «В.А.Т.- Прилуки», група тютюнових компаній JT International.

Тодішній голова АМКУ Юрій Терентьєв повідомив у Facebook, що поведінка цих компаній була погодженою, а результатом співпраці з єдиним і спільним для всіх виробників дистриб’ютором на ринку первинного продажу цигарок стало створення й підтримання штучних барʼєрів для інших компаній.

Він додав, що в 2011−2012 роках вказані виробники почали працювати лише з одним дистриб’ютором – «Тедіс Україна». У результаті 2013-го компанія стала монополістом на ринку з часткою 99,43%.

Однак цього року низці компаній штрафи було скасовано. Зокрема, Північний апеляційний госпсуд скасував штраф на 1,2 млрд грн для групи компаній Philip Morris.

Також Верховний Суд скасував штраф для «Тедіс Україна». Однак у березні АМКУ наклав новий штраф у 274 млн грн. Північний апеляційний госпсуд відмінив штраф у 450 млн грн для «А/Т Тютюнова компанія «В.А.Т.-Прилуки», яка належить British American Tobacco. Згодом Північний апеляційний госпсуд скасував штрафи на понад 920 млн грн для групи тютюнових компаній JT International. У квітні Верховний Суд України відмінив штраф для British American на 80 млн грн.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні