Категорія
Новини
Дата

Індекс очікувань ділової активності у лютому зріс. Бізнес пом’якшив негативні оцінки своїх перспектив

У лютому бізнес пом’якшив негативні оцінки поточних результатів та перспектив своєї діяльності, , повідомляє Національний банк України. Минулого місяця індекс очікувань ділової активності (ІОДА) зріс до 47,5 з 41,0 у січні.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Негативно повпливали на очікування респондентів такі фактори: високі безпекові ризики, затримка з надходженням зовнішнього фінансування, логістичні проблеми через блокування західного кордону, слабкий інвестиційний попит, значний дефіцит кваліфікованих кадрів, а також сезонне послаблення економічної діяльності
  • Підприємства торгівлі єдині серед опитаних секторів позитивно оцінили свою ділову активність завдяки зниженню інфляційного тиску, збереженню стійкості валютного ринку та сталому споживчому попиту: секторальний індекс у лютому зріс до 50,1 з 38,9 у січні.
  • Підприємства промисловості пом’якшили, проте зберегли песимістичні очікування щодо результатів своєї діяльності, зважаючи на високі безпекові ризики та логістичні проблеми через блокування західного кордону: секторальний індекс становив 48,3, а у січні – 43,7.
  • Підприємства сфери послуг також пом’якшили, але зберегли негативні оцінки з огляду на посилення безпекових ризиків, збільшення витрат на логістику та слабкий попит: секторальний індекс становив 45,3, порівняно з січнем – 40,4.
  •  Підприємства будівництва мали найпесимістичніші очікування, зважаючи на сезонне послаблення економічної активності, слабкий інвестиційний попит та значний дефіцит кваліфікованих кадрів: секторальний індекс становив 43,7 , проти січневого показника у 31,9.
  • Оцінки щодо зайнятості залишаються стриманими. Керівники підприємств торгівлі очікують на незначне збільшення чисельності працівників, решта опитаних прогнозують нижчі темпи скорочення персоналу, найскладніша ситуація – в секторі будівництва.

Контекст

Щомісячне опитування підприємств проводилося з 5 до 22 лютого 2024 року. В опитуванні взяло участь 448 підприємств. Серед опитаних підприємств 45,3% – компанії промисловості, 28,3% – сфери послуг, 21,7% – торгівлі, 4,7% – будівництва; 33,5% респондентів – великі підприємства, 28,1% – середні, 38,4% – малі.

33,3% опитаних підприємств здійснюють експортні та імпортні операції, 10,3% – лише експортні операції, 16,1% – лише імпортні операції, 40,4% – не здійснюють зовнішні економічні операції.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні