Категорія
Новини
Дата

Бізнес активніше шукає працівників. НБУ прогнозує подальше зниження безробіття та зростання зарплат

Національний банк України прогнозує подальше зниження безробіття та зростання зарплат, про це йдеться в січневому Інфляційному звіті. Попит на кваліфікованих працівників буде збільшуватись, особливо в разі поліпшення безпекової ситуації наступного року.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • За даними НБУ, бізнес активніше шукає нових працівників, ніж рік тому. Кількість вакансій зростає, а деякі компанії, передусім у сфері торгівлі та послуг, навіть очікують розширення штату.
  • Водночас підприємствам часто не вдається знайти фахівців із необхідними навичками через структурні перекоси на ринку праці.
  • Регулятор зазначає, що проблема пошуку кваліфікованих кадрів була актуальною і до повномасштабного вторгнення, а мобілізація та значна міграція ще більше ускладнили процес. Тож рівень безробіття скорочується повільно. 
  • У 2023 році рівень безробіття становив 19%, очікується, що у 2024-му він знизиться до 16,2%, у 2025-му – до 13,9%, а у 2026-му – 12,2%.
Бізнес активніше шукає працівників. НБУ прогнозує подальше зниження безробіття та зростання зарплат /Фото 1

Інфографіка: НБУ

  • Зростання конкуренції за кваліфікованих працівників підштовхує підприємства до поступового підвищення зарплат не тільки в номінальному вимірі, а й в реальному – тобто вище рівня інфляції. 
  • За оцінками НБУ, в минулому році реальні зарплати в Україні середньому зросли на 3,5%. У 2024-му очікується зростання на 8,7%, у 2025-му – 4,9%, у 2026-му – на 2,7%.

Контекст

Раніше Work.ua повідомляв, що на ринку праці триває тенденція з поступового підвищення заробітної плати. У рейтингу посад із найвищими зарплатами (крім керівників і сфери ІТ) – посади фахівців для Сил оборони України. Зокрема, пілота дрона, стрільця, гранатометника, мінометника (понад 70 000 грн). 

Конкуренція за вакансії до Сил оборони не нижча, ніж на ринку праці загалом. На сайті у січні підрозділи Сил оборони отримали 20 519 відгуків від шукачів, що удвічі більше, ніж у грудні.

Водночас загальна кількість фахівців у 50 найбільших IT-компаніях України станом на січень 2024-го становить 81 750 осіб, тож за минулий рік їхня кількість скоротилася на 10 656 людей, або ж на 11,5%, йдеться у дослідженні компанії DOU. 

Від початку повномасштабного вторгнення за кількістю вакансій ринок праці відновився на 93%, свідчать результати дослідження Work.ua. За два роки побільшало роботи у громадському секторі та вакансій для ветеранів.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні