Категорія
Новини
Дата

Індекс очікувань ділової активності у січні знизився. Бізнес прогнозує здорожчання товарів та скорочення працівників

1 хв читання

У січні бізнес погіршив оцінки поточних результатів і перспектив своєї діяльності, повідомляє Національний банк України. Минулого місяця Індекс очікувань ділової активності (ІОДА) знизився до 41 з 45,7 у грудні 2023 року.

Ключові факти

  • Негативно повпливали на очікування респондентів такі фактори: посилення інтенсивності бойових дій, невизначеність щодо строків та обсягів надання зовнішньої фінансової допомоги, блокада західних кордонів, зростання виробничих витрат на посилення кіберзахисту, брак кваліфікованих кадрів і сезонне послаблення економічної діяльності на початку року.
  • Усі учасники опитування прогнозували здорожчання цін або тарифів на власну продукцію чи послуги.
  • Оцінки щодо зайнятості погіршилися. Керівники підприємств усіх секторів очікували на скорочення загальної чисельності працівників, найсуттєвіше – в секторі будівництва.
  • Підприємства промисловості посилили песимістичні очікування щодо результатів своєї економічної діяльності через виробничі витрати та логістичні труднощі з перетином західного кордону: секторальний індекс у січні знизився до 43,7 з 46,9 у грудні.
  • Підприємства торгівлі другий місяць поспіль прогнозували погіршення своїх економічних результатів на тлі подорожчання імпорту через блокування кордонів, високі ціни на пальне та сповільнення попиту: секторальний індекс – 38,9 (у грудні – 46,9).
  • Підприємства сфери послуг теж посилили негативні оцінки результатів своєї діяльності, зважаючи на зниження попиту внаслідок підвищення власних тарифів, а також безпекові ризики: секторальний індекс становив 40,4, порівняно з 44 у грудні.
  • Підприємства будівництва надали найпесимістичніші серед інших секторів оцінки економічних результатів, зважаючи на інтенсивні бойові дії, дефіцит кваліфікованих кадрів, а також сезонний фактор: секторальний індекс – 31,9, порявняно з грудневим показником – 42,1.

Про дослідження

Щомісячне опитування підприємств проводилося з 4 до 23 січня 2024 року. В опитуванні взяло участь 442 підприємства. Серед опитаних підприємств 44,1% – компанії промисловості, 28,5% – сфери послуг, 22,4% – торгівлі, 5% – будівництва; 32,4% респондентів – великі підприємства, 29% – середні, 38,7% – малі.

31,9% опитаних підприємств здійснюють експортні та імпортні операції, 9% – лише експортні операції, 17% – лише імпортні операції, 42,1% – не здійснюють зовнішні економічні операції.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні