Категорія
Новини
Дата

НБУ залишив облікову ставку на рівні 15% та покращив прогноз щодо інфляції

Національний банк України не став змінювати облікову ставку, залишивши її на рівні 15%. Також регулятор покращив прогноз щодо інфляції у 2024 році та розраховує на $37 млрд міжнародної допомоги. Про це на брифінгу 25 січня повідомив голова НБУ Андрій Пишний.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти 

  • Наприкінці 2023 року зростання цін суттєво скоротилось – у листопаді інфляція становила 5,1%, залишившись на цьому рівні і в грудні. Цьому посприяли високі врожаї та зниження світових цін на енергоносії. До того ж, як і раніше, діє мораторій на підвищення тарифів на деякі послуги ЖКГ. 
  • У 2024-му НБУ очікує пришвидшення зростання цін, однак якщо у попередньому прогнозі річна інфляція була 9,8%, то тепер регулятор очікує 8,6%. Негативно вплине вичерпання ефектів високих минулорічних врожаїв. Також на ціни тиснутиме подальше відновлення споживчого попиту та перенесення витрат бізнесу на ціни – зокрема через безпекові ризики та підвищення зарплат. 
  • В останньому кварталі 2023-го економіка зростала швидше за прогнози завдяки високим врожаям пізніх культур і розбудові альтернативних експортних шляхів. Тож за підсумками минулого року НБУ очікує плюс 5,7% ВВП. 
  • У разі збереження великих обсягів міжнародної допомоги українська економіка зростатиме у 2024 році зокрема завдяки великим бюджетним витратам. Прогноз на цей рік НБУ не змінив – плюс 3,6% ВВП. 
  • Міжнародна допомога дещо знизиться цьогоріч, але це було очікуваним, вказують у Нацбанку. За базовим сценарієм регулятор очікує $37 млрд фінансової допомоги (у 2023-му було $42,5 млрд). Ця допомога від партнерів залишатиметься основним джерелом припливу капіталу в країну й надалі, вказує НБУ. 
  • Ключовим ризиком для економіки, як і раніше, залишається війна. Також серед ризиків: виникнення додаткових бюджетних потреб; пошкодження портової та енергетичної інфраструктури, які обмежуватимуть експорт; продовження часткового блокування кордонів з окремими країнами ЄС для вантажних перевезень; поглиблення негативних міграційних тенденцій. 
  • З позитиву – завдяки альтернативним експортним шляхам вдалось компенсувати втрати від припинення роботи «зернового коридору». До того ж цими шляхами іде експорт не тільки аграрної продукції, а й інших товарів, зокрема металургія. 

Контекст

На початку війни Національний банк вирішив не змінювати облікову ставку, залишивши її на рівні 10%, намагаючись зберегти стабільність фінансового сектору іншими методами. Але 2 червня 2022 року НБУ різко підвищив ставку до 25%, що стало одним із найбільш різких підвищень в історії. 

27 липня НБУ вперше з червня 2022-го знизив облікову ставку з 25% до 22% з огляду на сповільнення інфляції та доволі стійку ситуацію на валютному ринку. 14 вересня регулятор продовжив цикл зниження ставки і змінив її з 22% до 20%. У жовтні ставка зменшилася до 16%, а в грудні – до 15%.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні