Категорія
Новини
Дата

Інфляція на максимумі за останні 2,5 роки. НБУ підвищує ставку, бізнес готується до втрат через дорогу сировину

Фото Єлизавета Сергієнко/Прес-центр НБУ

Фото Єлизавета Сергієнко/Прес-центр НБУ

Національний банк підвищив облікову ставку до 8,5%. За прогнозом НБУ, інфляція в Україні до кінця року буде близько 10%. Через це бізнес може підвищити ціни для споживачів

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

З травня показник інфляції в Україні не опускається нижче 9% у річному вимірі; в липні вперше за 2,5 року він перевищив 10%. Приблизно на такому ж рівні темпи зростання цін зберігатимуться до кінця 2021 року, заявив на брифінгу 9 вересня глава НБУ Кирило Шевченко.

Основна причина прискорення інфляції в Україні – високі світові ціни на енергоносії та продовольство, відзначають у Нацбанку. Через це в 2021 році регулятор уже чотири рази підвищував облікову ставку: з 6% до 8,5%.

Підвищення ставки не стало сюрпризом: Нацбанк анонсував це ще в липні. За поточним прогнозом НБУ, на нинішньому рівні ставка буде перебувати мінімум до кінця другого кварталу 2022-го. Наступного року Нацбанк розраховує на уповільнення інфляції до його середньострокової мети – 5%.

Коли це станеться точно – невідомо. Ситуація з цінами в 2022 році може бути гіршою, ніж наразі прогнозує Нацбанк, визнає заступник глави НБУ Сергій Ніколайчук, який курує в регуляторі питання монетарної політики. «Ризики більш високої інфляції стосуються наступного року, – каже Ніколайчук. – Цього року ми йдемо близько до нашого прогнозу за рахунок більш низького курсу долара й відстрочки в підвищенні цін на електрику».

Поточний прогноз НБУ щодо інфляції на кінець 2021 року – 9,6%. Цей показник далекий від масштабів зростання цін, з якими зіткнувся український бізнес. Наприклад, вартість сировини, яка потрібна корпорації «Біосфера», зросла на 20–100%. Вона закуповує алюміній, поліетилен, поліпропілен, поліестер, віскозу тощо, розповідає Forbes її власник Андрій Здесенко. «Ми не можемо не підвищувати ціни, навіть з урахуванням лідерських позицій на ринку, – каже він. – З іншого боку, ніяке зростання цін не може компенсувати нам падіння маржі у звʼязку зі зростанням вартості сировини».

Ситуація може не вичерпатися 2021 роком: через стимулювання економіки урядами розвинених країн період високої інфляції може затягнутися і це також зачепить ринки, що розвиваються, вважає фінансовий аналітик ICU Михайло Демків. За словами Здесенко, підприємці вже зараз намагаються відреагувати на ріст цін. «Для нас це складне завдання оптимізації процесів, виробництва та логістики, до якого залучена вся компанія», – каже він.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні