Категорія
Новини
Дата

Інфляція у вересні прискорилася до 1,5% з 0,6% у серпні – Держстат

1 хв читання

Інфляція в Україні у вересні 2024 року прискорилася до 1,5% з 0,6% у серпні. Про це 10 жовтня повідомила Державна служба статистики.

Індекс споживчих цін є ключовим чинником, що береться НБУ до уваги під час формування монетарної політики.

⚡️ Лише 3 дні! Отримайте доступ до річної підписки Forbes Digital зі знижкою 40%. Промокод: MORNING. Оформлюйте підписку за посиланням.

Деталі

  • У річному обчисленні інфляція прискорилася до 8,6% з 7,5% у серпні, із початку року споживчі ціни зросли на 6,5% (4,9%).
  • Базова інфляція у вересні проти попереднього місяця прискорилася до 1,7%, з початку року – до 6,6%.
  • Ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,8% за місяць. Найбільше (на 12,1%) подорожчали яйця. На 3,8-1,1% зросли ціни на овочі, масло, молоко та молочні продукти, соняшникову олію, продукти переробки зернових, безалкогольні напої, хліб, м’ясо й м’ясопродукти, рис. Водночас на 1,8% та 0,2% знизилися ціни на цукор і фрукти.
  • Ціни на алкогольні напої та тютюнові вироби підвищилися на 1,4%, що пов’язано з подорожчанням тютюнових виробів на 2,6%.
  • Одяг і взуття, за оцінкою Держстату, подорожчали на 7,8%, зокрема, одяг – на 7,9%, взуття – на 7,7%.
  • Зростання цін у сфері охорони здоров’я на 1,4% відбулося в першу чергу за рахунок підвищення цін на амбулаторні послуги на 2,1% та фармацевтичну продукцію на 1,6%.
  • Ціни на транспорт зросли на 0,8% в основному через подорожчання палива та мастил на 1,0%. Водночас на 3% подешевшав проїзд у залізничному пасажирському транспорті.
  • Послуги освіти подорожчали на 10,1%: вищої – на 11,8%, середньої – на 11,1%.
Інфляція у вересні прискорилася до 1,5% з 0,6% у серпні – Держстат /Фото 1

Контекст

Індекс споживчих цін у серпні зріс на 0,6%, у річному вимірі інфляція становила 7,5%.

Влітку НБУ оновив прогнози щодо зростання цін: 8,5% на кінець цього року, 6,6% – у 2025 році, а у 2026-му інфляція повернеться до 5%. Таке повернення НБУ пов’язує з поступовою нормалізацією функціонування економіки та подальшим поліпшенням ситуації в енергетиці. 

Рада НБУ 11 вересня ухвалила Основні засади грошово-кредитної політики на середньострокову перспективу. НБУ планує спрямовувати монетарну політику на приведення інфляції до цілі 5% на горизонті політики, що не перевищуватиме три роки.

19 вересня НБУ вдруге поспіль залишив облікову ставку без змін – на рівні 13%. Це має сприяти поступовому поверненню інфляції до цільового показника НБУ у 5% у наступні роки, а також підтримає стійкість валютного ринку, очікує Нацбанк.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд