Приведення інфляції до цілі 5% за три роки. НБУ переглянув засади грошово-кредитної політики /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Приведення інфляції до цілі 5% за три роки. НБУ переглянув засади грошово-кредитної політики

1 хв читання

Getty Images

Рада Національного банку України 11 вересня ухвалила Основні засади грошово-кредитної політики на середньострокову перспективу. НБУ планує спрямовувати монетарну політику на приведення інфляції до цілі 5% на горизонті політики, що не перевищуватиме три роки. Про це йдеться в повідомленні пресслужби регулятора.

Форум «Енергія бізнесу» у Києві вже 9 жовтня

Бізнес будує нову енергореальність, забезпечуючи незалежність в умовах блекаутів. 9 жовтня на форумі «Енергія бізнесу» обговоримо технології та інвестиції, що змінюють правила гри на енергоринку. Дізнайтеся, як адаптувати бізнес до майбутніх енергетичних викликів, за посиланням. 

Деталі

  • Такий формат вирізнятиме поточний режим від повноцінного інфляційного таргетування, який діяв до повномасштабного вторгнення, коли горизонт повернення інфляції до цілі становив 9-18 місяців.
  • Для забезпечення цінової стабільності НБУ використовуватиме комбінацію інструментів процентної і валютно-курсової політики, валютних обмежень та інших інструментів, йдеться у повідомленні. 
  • Зокрема, планується продовжити роботу зі збільшення дієвості каналів монетарної трансмісії для посилення ролі облікової ставки як інструменту монетарної політики.
  • НБУ також поступово помʼякшуватиме валютні обмеження та дотримуватиметься принципів керованої гнучкості обмінного курсу гривні.
  • Поступове посилення звʼязку обмінного курсу з ринковою конʼюнктурою дасть змогу зміцнити роль обмінного курсу як поглинача шоків, поліпшить усвідомлення валютних ризиків та сприятиме підвищенню адаптивності української економіки до внутрішніх та зовнішніх змін, зазначили в пресслужбі НБУ.
  • Нацбанк також обіцяє сприяти збереженню реальних процентних ставок за строковими гривневими інструментами, зокрема депозитами, на достатньо високому рівні, щоб захистити гривневі доходи населення від інфляції. 
  • НБУ та уряд підтримуватимуть тісну взаємодію для сприяння залученню зовнішнього фінансування та запровадженню реформ в Україні, йдеться в повідомленні.

Контекст

Попередні Основні засади грошово-кредитної політики були затверджені 15 квітня 2022 року. НБУ заявляє, що дали змогу подолати перші шоки повномасштабного вторгнення РФ, забезпечити макрофінансову стійкість, безперебійну роботу банківської системи та критичної фінансової інфраструктури. 

Крім того, вони стали основою рішень, що сприяли розвитку банківського та небанківського секторів, зниженню економічної невизначеності та збереженню довіри до гривні, наголосив регулятор.

Водночас в НБУ заявили, що після поступової адаптації макрофінансових умов до воєнного стану доцільним є оновлення Основних засад для посилення розуміння та збереження послідовності монетарної політики НБУ, а також зменшення економічної невизначеності.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд