Категорія
Новини
Дата

Інфляція в Україні у березні прискорилася до 4,5% – Держстат 

Інфляція в березні порівняно з лютневою становила 4,5%, у річному вимірі за підсумками березня ціни зросли до 13,7%, свідчать дані Держстату. На споживчому ринку найбільше подорожчали фрукти та овочі.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Зростання базової інфляції за місяць склало 3,8%. У річному вимірі вона збільшилася до 10,5%.
  • В березні ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 6,2%. Найбільше (на 21,3% та 15,5%) подорожчали фрукти та овочі. На 9,8–3,5% зросли ціни на рис, продукти переробки зернових, цукор, сало, соняшникову олію, рибу та продукти з риби, макаронні вироби, масло, молоко, сир та яйця, безалкогольні напої, м’ясо та м’ясопродукти.
  • Одяг і взуття подорожчали на 13,0%, у тому числі одяг – на 13,3%, взуття – на 12,5%.
  • Зростання цін (тарифів) на житло, воду, електроенергію, газ та інші види палива на 0,5% відбулося в основному через підвищення цін на оренду житла на 4,0%, утримання та ремонт житла – на 2,2%.
  • Ціни у сфері охорони здоров’я зросли на 5,6% у першу чергу за рахунок подорожчання фармацевтичної продукції на 8,1%.
  • Підвищення ціни на транспорт на 4,2% в основному спричинено зростанням цін на паливо та мастила на 7,7%.

Контекст 

В НБУ оцінили інфляцію у березні на рівні 2,1%, у річному вимірі – 11,1%, а базову – 8,5%. Відхилення від прогнозних показників є помірними, сказав в інтервʼю ЕП голова НБУ Кирило Шевченко.

Інфляція у лютому прискорилася до 1,6%, у річному вимірі до 10,7%, свідчать дані Держстату. Інфляційний тиск у лютому посилювався на тлі нагнітання військової загрози і зрештою вторгнення РФ в Україну. Передусім стрімко зросли ціни на продукти харчування та пальне з огляду на надмірний попит та порушення ланцюгів постачання.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні