Категорія
Новини
Дата

Іноземці отримали доступ до купівлі українських ОВДП онлайн

Іноземні інвестори – фізичні особи отримали можливість купувати українські ОВДП онлайн. Доступ до облігацій на своїй онлайн-платформі реалізує фінансова група ICU, йдеться у повідомленні Міністерства фінансів. 

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Відтепер нерезиденти можуть пройти віддалену реєстрацію у брокера та купувати й продавати облігації внутрішньої державної позики так само, як зараз це роблять громадяни України. Послуга недоступна резидентам РФ та Білорусі.
  • Можливість купувати ОВДП онлайн мають громадяни країн ЄС, Великої Британії, США, Канади, Ізраїлю, Австралії, Японії та інших. 
  • Реєстрація інвесторів із деяких країн може потребувати більше часу через різницю в правовому полі різних країн та особливості роботи їхніх мобільних операторів, зазначили у Мінфіні.
  • «Державні облігації є другим за розміром джерелом фінансування державного бюджету України цього року, і ми націлені продовжувати працювати над розширенням доступу до цього ринку для всіх типів інвесторів», – прокоментував Юрій Буца, урядовий уповноважений з питань управління державним боргом.

Контекст

За даними Мінфіну, з початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну і станом на 20 вересня фізичні особи збільшили обсяг портфеля ОВДП на 22,2 млрд грн, до 47,7 млрд грн. Юридичні особи збільшили обсяг куплених облігацій на 39,9 млрд грн, до 120,5 млрд грн.

Мінфін випускає ОВДП із терміном погашення від одного місяця. Папери на коротший термін менш дохідні. Обіг ОВДП в Україні відбувається лише в електронному вигляді. Щоб купити облігацію, потрібні паспорт, ідентифікаційний код та кваліфікаційний електронний підпис.

Для фізичних осіб дохід від ОВДП не оподатковується, для юридичних осіб оподатковується як пасивний дохід.

На первинному ринку цінні папери у держави купують первинні дилери: акредитовані банки – Укргазбанк, Ощадбанк, Райффайзен Банк, ОТП Банк, Сітібанк, Укрексімбанк, ПУМБ, ПриватБанк, Sense Bank, Кредобанк, банк «Південний» та сертифіковані брокери. Фізособи можуть купувати облігації на вторинному ринку: у банківських і брокерських застосунках та у «Дії». У «Дії» можна купувати виключно військові ОВДП через посередників: Sense Вank, Укргазбанк, додаток bond.ua та інвесткомпанії ICU і КІНТО.

Між покупцем і позичальником (Мінфіном) стоїть брокер, що встановлює комісію за свої послуги. Існують комісії за відкриття рахунку та за зберігання цінних паперів на рахунку. До війни брокери брали комісії у розмірі 0,05% вартості цінного паперу. Зараз брокери і «Дія» не стягують комісію, а в банках вона може бути невеликою.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні