Інвестиції громадян в ОВДП зросли на 40% за пів року. Що треба знати, щоб правильно купити державні цінні папери і заробити на них. Гід Forbes /колаж Анастасія Левицька
Категорія
Гроші
Дата

Інвестиції громадян в ОВДП зросли на 40% за пів року. Що треба знати, щоб правильно купити державні цінні папери і заробити на них. Гід Forbes

колаж Анастасія Левицька

З осені минулого року тільки через «Дію» українці купили 700 000 облігацій внутрішньої держпозики, які Мінфін випускає для наповнення держбюджету. Такого попиту на державні цінні папери ще не було. Чому громадяни інвестують у облігації уряду, як їх купити та скільки на цьому можна заробити?

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

За час війни українські приватні інвестори інвестували в облігації внутрішньої держпозики (ОВДП) понад 16 млрд грн. З початку 2022 року загальний обсяг ОВДП у власності фізосіб зріс на 65%, вкладення у гривневі облігації – майже вдвічі.

Це безпрецедентний інтерес до державних цінних паперів, як мінімум за останні 25 років. Що приваблює українців? На ОВДП можна заробити до 21,5% річних, що вигідніше за депозити та інвестиції у готівкову валюту навіть з урахуванням інфляції та можливої девальвації, пояснюють опитані Forbes фінансисти.

Як правильно купувати ОВДП і що треба знати про цей інвестиційний інструмент?

Скільки держоблігацій уже купили українці

Попит фізосіб на ОВДП поступово зростає з 2017 року. Тоді портфель уперше з 2012-го перевищив 1 млрд грн (1,5 млрд грн). Уже за рік українці інвестували в держпапери, ставка за якими тоді, як і зараз, коливалася між 15% і 20% річних, ще 4,7 млрд грн. Станом на кінець 2019-го обсяг портфелю ОВДП у власності фізосіб складав 9,8 млрд грн, 2020-го – 11,1 млрд грн.

Напередодні початку повномашстабної війни сукупний портфель гривневих та валютних облігацій у громадян був понад вдвічі більшим – 25,1 млрд грн станом на кінець грудня 2021-го.

У перший воєнний рік динаміка збереглася, хоч і суттєво сповільнилася (протягом 2022-го портфель зріс до 30,2 млрд грн). Справжній бум стався у першій половині 2023-го: станом на середину червня сукупний портфель сягнув 41,5 млрд грн. Приріст – 35% за пів року. Інвестиції у гривневі папери зросли на 40%. Відтак обсяги інвестицій громадян у держоблігації перевищили аналогічний показник для ОВДП у валюті. Такого не було з 2015-го, однак тоді обидва портфелі були мізерними та ледь перевищували 20 млн грн кожен.

Якими бувають ОВДП, хто їх продає і як їх купити

(натисніть «Читати більше», щоб відкрити повний текст)

Держава в особі Міністерства фінансів випускає ОВДП із терміном погашення від 1 місяця. Папери на коротший термін менш дохідні. Обіг ОВДП в Україні відбувається лише в електронному вигляді. Щоб купити облігацію, потрібні паспорт, ідентифікаційний код та кваліфікаційний електронний підпис.

Для фізичних осіб дохід від ОВДП не оподатковується, для юридичних осіб оподатковується як пасивний дохід.

На первинному ринку цінні папери у держави купують первинні дилери: акредитовані банки: Укргазбанк, Ощадбанк, Райффайзен Банк, ОТП Банк, Сітібанк, Укрексімбанк, ПУМБ, ПриватБанк, Sense Bank, Кредобанк, банк «Південний» та сертифіковані брокери. Фізособи можуть купувати облігації на вторинному ринку: у банківських і брокерських застосунках та у «Дії». У «Дії» можна лише купувати виключно військові ОВДП через посередників: Sense Вank, Укргазбанк, додаток bond.ua та інвесткомпанії ICU і КІНТО.

Між покупцем і позичальником (Мінфіном) стоїть брокер, що встановлює комісію за свої послуги. Існують комісії за відкриття рахунку та за зберігання цінних паперів на рахунку. До війни брокери брали комісії у розмірі 0,05% вартості цінного паперу. Зараз брокери і «Дія» не стягують комісію, а в банках вона може бути невеликою.

«Перший квартал 2022-го ми починали з близько 20 000 зареєстрованих інвесторів. Зараз їх понад 140 000», – розповідав у інтервʼю Forbes Констянтин Стеценко, співзасновник інвесткомпанії ICU, що спеціалізується на торгівлі цінними паперами.

Найбільш потужним каналом залучення приватних інвестицій у державні цінні папери став застосунок «Дія», каже Стеценко. Купити військові ОВДП у «Дії» можна з жовтня 2022-го. Станом на квітень 2023-го українці купили через застосунок 700 000 ОВДП.

Факт вибухового попиту на державні цінні папери підтверджують й інші учасники ринку. У 2022-му Укргазбанк як посередник продажу ОВДП у «Дії» продав військових ОВДП на 1,5 млрд грн, а за останні пів року – на 1,8 млрд грн. monobank за 2022-й і останні пів року продав 3,2 млн ОВДП: за минулий рік сума інвестицій склала 3 млрд грн, а за перші пів року 2023-го – 2 млрд грн.

Обрати інвестгоризонт і валюту: як заробити на ОВДП

«ОВДП стали для українців інструментом нарощування доходу – допомагаєш державі, заробляючи», – каже заступниця директора ICU Євгенія Грищенко.

Як саме на цьому можна заробити?

Зараз Мінфін не випускає папери з коротким терміном погашення, каже Грищенко. Найкоротші ОВДП на первинному ринку – річні, ставки за ними – 18,5%. За трирічними – 19,75%. Втім, на вторинному ринку можна купити навіть «тижневі» ОВДП, додає Грищенко. «Ставки варіюються від 14% (з погашенням у серпні) до 21,5% (з погашенням у 2027 році)», – зазначає вона.

Які облігації вигідніші: гривневі чи валютні? «Припустимо, що гривневий папір із погашенням у листопаді 2023-го має дохідність у 17%, а валютний – до 4%», – каже Грищенко. За нинішніх ставок облігації у гривні виглядають привабливіше. «Навіть якщо курс підскочить до 40 грн, тобто на 7,5% від нинішніх 37 грн/$, гривневі папери будуть вигіднішими, – пояснює Грищенко. – Рахуємо різницю: 7,5% девальвації плюс 3,5% дохідність паперу – виходить 11%. Це менше за дохідність у 17% за гривневими ОВДП».

Інвестиції громадян в ОВДП зросли на 40% за пів року. Що треба знати, щоб правильно купити державні цінні папери і заробити на них. Гід Forbes /Фото 1

Гривневі ОВДП із погашенням через рік і далі підійдуть тим інвесторам, хто хоче максимізувати дохід та не боїться валютних ризиків, каже керівник проєкту в monobank Віталій Огнівець. Для тих, хто остерігається курсових коливань чи планує купити щось за валюту, краще валютні ОВДП, говорить він.

Ще одна перевага облігацій у гривні – вони зручніші, бо мають менший поріг входу, ніж у валютних, – можна купити хоч на 1000 грн, каже директор фінансової компанії Activitis Павло Матіяш. З валютними треба витратити принаймні тисячу доларів чи євро, додає він.

Інвестиція у гривневі ОВДП навіть по 1000 грн принесе чистий дохід, бо вони торгуються без комісій у більшості брокерів, особливо небанків, каже Грищенко з ICU. По валютних паперах покупець має покрити SWIFT-платіж за виведення валюти, продовжує вона.

«Комісії, які існували до війни, за відкриття рахунку цінних паперів, за його обслуговування і зберігання та виведення коштів більшість банків зберегли», – розповідає Грищенко. Потрібно моніторити їх по банках і обирати найвигідніші умови, радить вона.

Зазвичай комісії нижчі або відсутні при купівлі ОВДП через інвестфірми і застосунок «Дія», додає Грищенко. При купівлі ОВДП через «Дію» для покупця відкривається рахунок у цінних паперах у компанії-брокера, яка співпрацює з «Дією» і через яку було здійснено покупку, пояснює Грищенко.

Попри більшу складність, перевага ОВДП перед депозитом – відсутність оподаткування. ОВДП може «перебити» інфляцію з показником 17%, каже Матіяш з Activitis. «Ризик, який має ОВДП, це дефолт країни, – говорить він. – Але ми віримо у країну, тому вважаємо, що це неможливо».

НБУ прогнозує, що у 2023 році інфляція сповільниться до 14,8%, у 2024-му – до 9,6%, а в 2025-му – до 6%. Чи вплине це на ставки за ОВДП? Якщо інфляція сповільниться, а регулятор знизить облікову ставку при відсутності інших факторів, то ставки за ОВДП також знизяться, каже Грищенко.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні