Бен Горовіц, співвласник фонду Andreessen Horowitz /Getty Images
Категорія
Інновації
Дата

Інвестор Twitter та Facebook. Фонд Andreessen Horowitz залучив $9 млрд, щоб інвестувати у стартапи майбутнього. Що це за стартапи

Бен Горовіц, співвласник фонду Andreessen Horowitz Фото Getty Images

Американський фонд Andreessen Horowitz, який раніше інвестував у Pinterest, Slack, Twitter, Skype та Facebook, у січні залучив рекордні $9 млрд на інвестиції у нові проєкти. Чому розщедрились його партнери і які стартапи їх цікавлять

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

У п’ятницю, 7 січня, співвласник венчурного фонду Andreessen Horowitz Бен Горовіц написав у блозі, що компанія залучає $9 млрд. Поіменно своїх інвесторів він не назвав. Серед партнерів минулих фондів були Прінстонський і Єльський університети.

Фонд планує розподілити гроші так: $1,5 млрд підуть на стартапи у сфері біотехнологій і медицини, $5 млрд – у стартапи на стадії росту, $2,5 млрд – на інші стартапи, які сподобаються фонду.

Особливо цікавим для фонду є напрямок біотехнологій. «Найважливіші компанії наступних десятиліть будуть створені саме у сфері біології і медицини», – пишуть партнери a16z.

Раніше a16z не залучав так багато грошей. Попередні рекорди: $2,2 млрд, які фонд зібрав на інвестиції у криптовалютні стартапи у 2021 році, та $3,2 млрд на стартапи на стадії росту – у 2020 році. 

За розміром останніх зборів 12-річний a16z навіть обігнав 50-річну Sequoia, яка у 2020 році залучила $7 млрд. Серед найпопулярніших стартапів у портфоліо Sequoia – Google, PayPal, LinkedIn та Airbnb.

Одна з причин збільшення обсягу інвестицій у Andreessen Horowitz – ріст конкуренції на венчурному ринку. У 2021 році венчурні фонди вклали $330 млрд в американські стартапи, що майже вдвічі більше, ніж у 2020-му.

На крипторинку, наприклад, із a16z тепер конкурують навіть його колишні партнери. Експартнерка фонду Кеті Хаун 7 січня оголосила, що хоче залучити щонайменше $900 млн для свого криптофонду.

На компанії у сфері біотехнологій теж росте попит – наприклад, на ті, які розробляють ліки та діагностичні тести. Європейські біотех-стартапи залучили $1,8 млрд від інвесторів у 2021 році. В цілому венчурні інвестиції у стартапи у цій сфері зросли з $60 млрд у 2019 році до понад $108 млрд станом на жовтень 2021 року.

Суми інвестицій зростають

Збільшення інвестицій у фонди часто пов’язане зі збільшенням суми раундів фінансування для стартапів, пише TechCrunch. Мегараунди на $100 млн і вище були популярними минулого року: за третій квартал 2021 року у світі підписали 409 мега-угод – майже в 2,5 раза більше, ніж роком раніше.

Більше грошей, однак, також означає, що інвестори стають більш вимогливими. Підписувати з ними угоди стає важче, а оцінка стартапів стає вищою, пише TechCrunch.

Зірковий фонд

У портфоліо a16z – компанії Lyft, Airbnb, Pinterest, Coinbase, Slack і Okta. Усі вони стали публічними та досягли мільярдної капіталізації. Платіжна система Stripе вартістю $95 млрд – один із найбільш дорогих стартапів світу. Компанія Instacart, яка також отримала гроші від a16z, має оцінку $54 млрд станом на травень, а Robinhood – $13,2 млрд.

Загалом із 2009 року фонд зробив понад 1000 інвестицій у 564 портфельні компаній – з них 160 зробили екзити, а 20 вийшли на біржу. У 2021-му, наприклад, найбільший екзит a16z – платформа для торгівлі криптовалютою Coinbase. Компанія вийшла на біржу у квітні 2021 року, її капіталізація на січень 2022-го – $47,3 млрд.

У 2021 році a16z почав інвестувати активніше. Його портфоліо з 58 стартапів-єдинорогів поповнили шість нових компаній вартістю понад $1 млрд. Станом на липень фонд очолив раунди на суму $3,2 млрд – це третій показник на ринку після $3,5 млрд від Ribbit Capital і $4,5 млрд від Sequoia; за цей період a16z також інвестував $8,4 млрд у свої портфельні компанії.

І хоча ринком ширилися чутки, що співвласники фонду Марк Андреессен та Бен Горовіц відходять від управління компанією і передають обов’язки до рук своїх партнерів, вони заперечили це у Twitter і сказали, що досі активно залучені у діяльність фонду. «Ми нетерпляче чекаємо моменту, коли станемо частиною світлого майбутнього з вами», – написав 7 січня Горвіц.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні