Вікторія Тігіпко, керівниця TA Ventures. Фото пресслужби TA Ventures/Ілюстрація Shutterstock/Анна Наконечна
Категорія
Новини
Дата

Слідом за Andreessen Horowitz. Український TA Ventures збільшує фонд до $75 млн, щоб інвестувати у метавсесвіт та Web3

Вікторія Тігіпко, керівниця TA Ventures. Фото пресслужби TA Ventures/Ілюстрація Shutterstock/Анна Наконечна

Венчурний фонд TA Ventures розширюється з $50 млн до $75 млн, щоб інвестувати в нові напрями: блокчейн, метавсесвіт та Web3 – інтернет нового покоління. Це «гарячі» індустрії, до яких придивляються великі міжнародні інвестори, на зразок Sequoia й Andreessen Horowitz. Хто управлятиме новим напрямом та яка стратегія TA Ventures 

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Чому TA Ventures розширює фонд

28 грудня керівниця TA Ventures Вікторія Тігіпко оголосила про розширення фонду на $25 млн та запуск нових напрямів – інтернет майбутнього, блокчейн та метаверс. Відповідати за інвестиції в ці напрями буде партнер фонду Олег Малєнков.

Навіщо фонду розширюватися? На ринку з’являються стартапи, які торгують правами на віртуальні товари (NFT), розробляють сервіси, що базуються на блокчейні (DeFi), або платформи, якими керують користувачі (DAO), говорить Малєнков. «Web3 відкриває можливості для мільйонів нових підприємців», – каже він.

Без Web3 також неможливий розвиток метавсесвіту – віртуального світу, який будують користувачі, каже Ліор Мессіка, засновник і керуючий партнер фонду Eden Block. Зважаючи перспективи розвитку віртуального світу , про готовність інвестувати у Web3 вже заявили відомі венчурні фонди Tiger Global, Pantera Capital, Coatue та Sequoia. Andreessen Horowitz виділив на цей сегмент $3 млрд. У TA Ventures теж є досвід роботи у цих сферах. «Ми почали інвестувати у Web3 наприкінці минулого року», – каже Малєнков. 

Стратегія фонду не змінюється: інвестиції на ранніх стадіях, фокус на команду, співінвестування з клубом ангелів ICLUB VC та вихід на глобальні ринки.

Фонд продовжить інвестувати у цифрове здоров’я, транспортні технології, корпоративне програмне забезпечення та direct-to-consumer бренди.

23 грудня від TA Ventures пішов партнер Ігор Перція, щоб самостійно розвивати проєкти у сфері криптоактивів та Web3. «Web3 – це єдина ніша в сучасному інтернеті, де не потрібно бути генієм і можна фантастично розбагатіти», – сказав Forbes Перція.

Що інвестори кажуть про Web3

Девід Чренг-Мессембург, партнер-засновник LeadBlock Partners

Завдяки Web3 будь-яка людина із доступом до інтернету зможе створювати цифровий бізнес. Користувачі мережі ставатимуть незалежними і зможуть самостійно керувати проєктами і своїми даними, а не приєднуватися до великих корпорацій, на зразок Google, Apple, Facebook чи Amazon.

Ренді Глейн, засновник і партнер DFJ Growth

Web3 змінить бізнес-модель медіа, індустрії розваг, мистецтва та контенту. Спеціалісти, які працюють у цих сферах, матимуть більше можливостей взаємодіяти зі своєю аудиторією, а аудиторія матиме більше інструментів, щоб підтримати їх. Наприклад, завдяки токенам на основі блокчейну.

Сьогодні Web3 привертає велику увагу інвесторів. З’явилися фонди, зосереджені виключно на інвестиціях у цей сектор. Через це стартапи починають залучати інвестиції, продаючи токени. У майбутньому ці токени, ймовірно, матимуть такий самий статус, що й цінні папери.

Mercedes Bent, партнер Lightspeed Venture Partners

Багато інвесторів скептично ставляться до Web3, але вони нагадують мені інвесторів, які не розуміли, як інтернет чи мобільні телефони змінять наше життя. Ці ж інвестори казали, що Amazon і Netflix «не вистрілять», у той час як Borders і Blockbuster виграють, оскільки у них є фізичні магазини.

Джерело: Techcrunch

Що означає прихід великих інвесторів у Web3

Зацікавленість великих інвесторів блокчейн-проєктами та Web3 привертає увагу регуляторів до цих традиційно незарегульованих сфер. У листопаді фонд Andreessen Horowitz звернувся до уряду з проханням призначити «Web3-короля», який пояснить американському Конгресу, як працює технологія. Фонд також хоче зробити всі криптопроєкти легальними, щоб вони могли залучати більше інвестицій.

Не всім подобається увага великих інвесторів до віртуальних активів та нового інтернету. У грудні засновник та колишній СЕО Twitter Джек Дорсі сказав, що Andreessen Horowitz та інші фонди інвестують у ці сфери, щоб контролювати їх. На думку Дорсі, це суперечить самій суті децентралізації криптоактивів.

Занепокоєння Дорсі підтримав засновник Tesla і SpaceX Ілон Маск. У себе в Twitter він написав: «Хтось бачив Web3? Не можу його знайти», на що Дорсі відповів «Він десь між a і z», натякаючи на фонд Andreessen Horowitz (скорочено – a16z). У відповідь засновник фонду Марк Андреессен заблокував Дорсі у Twitter.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні