Категорія
Новини
Дата

Іспанія запустила пілотний проєкт впровадження чотириденного робочого тижня

Уряд Іспанії ухвалив національний пілотний проєкт, який передбачає запровадження в країні чотириденного робочого тижня. Експеримент триватиме три роки, в рамках якого компаніям пропонують фіндопомогу в разі добровільного переведення персоналу на 32-годинний трудовий тиждень зі збереженням зарплати, пише газета El Confidencial.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Щоб стати учасником проєкту, потрібно зменшити кількість робочих годин на тиждень до 32 без зниження заробітної плати. Скорочення ж трудового тижня до чотирьох 10-годинних робочих днів для участі в експерименті не підходить.
  • Уряд виділить пакет у розмірі €50 млн компаніям, які приєднаються до пілотного проєкту.
  • Кошти передбачають узяти з €140 млрд — частки Іспанії в європейських фондах на боротьбу з COVID-19.
  • У кінці проєкту очікується перевірити, чи відбулося підвищення продуктивності й добробуту працівників.

Контекст

Ідея скороченого робочого тижня витала упродовж багатьох років у всьому світі. Розповсюдження пандемії COVID-19 підштовхнуло компанії впроваджувати практику чотириденного трудового тижня. З грудня 2020 року гігант споживчих товарів Unilever у Новій Зеландії почав однорічний експеримент із тестування чотириденного робочого тижня. Також у грудні схожий проєкт запровадив один із трьох найбільших банків Японії Mizuho Financial Group.

Новозеландська страхова компанія Perpetual Guardian у листопаді 2018 року провела дослідження чотириденного трудового тижня, у якому робочі години скоротили з 37,5 до 30. У результаті не було виявлено зменшення продуктивності в офісних працівників при збереженні обсягу завдань. При цьому компанія зафіксувала зниження рівня стресу, підвищення залученості персоналу, покращення рівня задоволеності роботою, балансу роботи/життя та лояльності до компанії.

Результати цього дослідження не викликають здивування, враховуючи, що у компаніях деяких найпродуктивніших країн світу, таких як Норвегія, Данія, Німеччина та Нідерланди, співробітники працюють у середньому близько 27 годин на тиждень, зазначає Change Recruitment Group. Натомість Японія, де в компаніях персонал працює понаднормово, займає 20-те місце з 35 країн за продуктивністю праці.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні