Категорія
Новини
Дата

ІТ-армія зламала сайт ОДКБ і привітала Путіна з останнім днем народження

Українська ІТ-армія зламала сайт Організації договору про колективну безпеку (ОДКБ) і залишила привітання президенту РФ Володимиру Путіну, якому сьогодні виповнилося 70 років, з його «останнім днем народження», йдеться у повідомленні IT Army of Ukraine.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • У Telegram-каналі української ІТ-армії показано скрін того, як виглядав сайт ОДКБ. 
ІТ-армія зламала сайт ОДКБ і привітала Путіна з останнім днем народження /Фото 1

скріншот сайту ОДКБ

  • У повідомленні було сказано: «На зв’язку ІТ-армія України. Хочемо привітати путіна з його останнім днем народження і побажати «комфортної» подорожі в Гаагу!»
  • Зараз привітання на сайті вже немає, сам сайт теж не працює.

Контекст

Українські розробники і спеціалісти з кібербезпеки відкрили новий вимір для війни – кіберпростір. Сотні тисяч аматорів та професіоналів долучилися до атак на російські сайти та інфраструктуру. Російські хакери проникли в українські військові, енергетичні й інші критичні комп’ютерні мережі, сповістило за тиждень до початку війни видання The Washington Post, посилаючись на дані американської розвідки. Західні експерти з кібербезпеки прогнозували, що у разі початку воєнних дій Україна зазнає руйнівних кібератак.

Найсерйознішою була атака на Вінницяобленерго, коли угруповання Sandworm, що складається з офіцерів ГРУ, намагалося відключити світло майже 2 млн мешканців області. Хоча в мережі хакери проникли, вимкнути електроенергію для жителів так і не вдалось. Українські захисники успішно відбиваються. 

Міністерство цифрової трансформації на третій день війни створило Telegram‑канал IT Army of Ukraine. Станом на 27 квітня в ньому був 284 491 учасник. І це лише частина української кіберармії. Держспецзв’язку на середину березня оцінювало загальну кількість кіберактивістів у 400 000 фахівців із кібербезпеки, програмістів, студентів, залучених у боротьбу. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні