Категорія
Новини
Дата

Кабмін призначив Олену Думу директоркою АРМА

Кабінет міністрів призначив Олену Думу на посаду директора Національного агентства України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів (АРМА). Рішення прийнято на засіданні уряду 30 червня, повідомили два джерела Forbes, ознайомлені з рішенням. Пізніше про це повідомив ГО Центр протидії корупції та телеграм-канал уряду.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, Diia.City United, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • 28 червня конкурсна комісія визначила нового директора АРМА – держпосадовицю з 20-річним досвідом Олену Думу, 42. 
  • Після завершення конкурсу антикорупційні організації Transparency International Ukraine, Центр протидії корупції та StateWatch виступили з різкою критикою Думи та закликали Кабмін не призначати її на посаду. 30 червня свій голос за неї відкликав один з членів комісії, адвокат Дмитро Остапенко
  • Посли країн G7 висловили застереження до процедури, за якою Думу визнали переможцем конкурсу на голову АРМА. «G7 уважно стежила за процесом призначення голови ARMA та зауважила занепокоєність громадянського суспільства щодо вжитих процедур. Важливо дотримуватись належних процедур, щоб зміцнити довіру до ARMA», – йшлося в повідомленні.
  • Сама Дума заявляла, що опоненти влаштували замовну кампанію проти неї, поширюючи неправдиву інформацію. На її думку, інформаційна атака повʼязана з тим, що вона «дійсно є сильною кандидатурою» і, що серед кандидатів «є той, хто зацікавлений в подібних атаках».
  • 30 червня на пресконференції Дума заявила про тиск на конкурсну комісію після відкликання голосу одного з її членів.
  • «Із приводу вчорашньої заяви про відкликання голосу Дмитра Остапенка. У законі не передбачено механізму відкликання голосу. Факт голосування Остапенка за мою кандидатуру зафіксовано. Ба більше, пізніше він дав коментар щодо моєї кандидатури, і досить позитивний. Це все є на його офіційній сторінці у фейсбуці. У членів комісії було півроку, щоб ознайомитися з інформацією про кожного кандидата. Враховуючи ці факти, вважаю, що заява про відкликання голосу – це підрив правової системи держави», – заявила Дума, яку цитує «Інтерфакс-Україна».
  • Більше про це читайте в редакційному матеріалі Forbes.

Контекст

Олена Дума розпочала юридичну карʼєру з 2000 року. З 2000 року – працювала в Апараті Верховної Ради, Комітет ВРУ з прав людини за сумісництвом до 2006 року. У 2006 році – прийняла присягу держслужбовця у Кабінеті міністрів. В 2006-2007 роках працювала в державній службі в Кабміні на посаді радника міністра звʼязків з Верховною Радою та іншими органами держвлади.

Працювала радницею міністра охорони довкілля, обіймала посаду в Мінагрополітики, була заступницею директора Державної реєстраційної служби, очолювала Фонд соцстрахування. Також працювала помічницею народного депутата. Останнє місце роботи – заступниця голови Чернігівської ОДА. Звідти Дума звільнилася за власним бажанням. У 2022 році Дума брала участь у конкурсі на очільника НАБУ, але не пройшла один з перших етапів.

У грудні 2019 року Кабмін усунув від виконання обовʼязків першого очільника АРМА Антона Янчука нібито за зрив опалювального сезону на Львівщині. Недавно проти нього висунули обвинувачення в розтраті 400 млн грн.

Віталій Сигидин, який виконував обовʼязки керівника АРМА до 2021 року, пішов з посади після підозри в привласненні $400 000.

У серпні 2021 року в.о. голови АРМА призначили Дмитра Жоравовича. 

У вересні минулого року було затверджено склад комісії для обрання нового постійного керівника АРМА.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні