Категорія
Новини
Дата

Кабмін призначив Семена Кривоноса директором НАБУ (доповнено)

2 хв читання

Уряд призначив Семена Кривоноса очільником Національного антикорупційного бюро України. Про це повідомив премʼєр-міністр Денис Шмигаль у Телеграм. Новопризначений очільник бюро подякував за призначення і запевнив, що буде відкритим для суспільства.

Кабмін призначив Семена Кривоноса директором НАБУ /diam.gov.ua

Кабмін призначив Семена Кривоноса директором НАБУ Фото diam.gov.ua

Ключові факти

  • Щойно на позачерговому засіданні уряд призначив Семена Кривоноса директором НАБУ, повідомив Шмигаль. 
  • За його словами, цьому процесу передував прозорий конкурс, за підсумками якого комісія, що, зокрема, складалась і з міжнародних партнерів, визначила трьох кандидатів на посаду директора НАБУ.
  • «Тепер Україна виконала всі сім рекомендацій ЄС, які були визначені при отримані статусу кандидата. Це демонструє нашу цілеспрямованість уже цього року перейти до початку перемовин про вступ», – додав премʼєр.
  • Він наголосив, що з призначенням директора НАБУ «уряд також має повністю сформовану та незалежну антикорупційну інфраструктуру».
  • Водночас Шмигаль рекомендував новопризначеному директору НАБУ Кривоносу розглянути можливість призначення Сергія Гупяка й Романа Осипчука, які стали фіналістами конкурсу, на керівні посади в НАБУ.
  • «Вважаю всіх трьох кандидатів професійно підготовленими особами для роботи на керівних посадах у НАБУ», – сказав премʼєр на позачерговому засіданні уряду.
  • Сам Кривонос подякував за призначення і запевнив, що буде відкритим для суспільства. «Я вдячний конкурсній комісії за прозорий відкритий конкурс, прем’єр-міністру та Кабінету міністрів за таку велику довіру і призначення мене на посаду директора НАБУ […] Основним показником ефективності буду вважати, коли кожен корупціонер, перед тим як лише подумати про те, щоб вчинити корупційний злочин буде боятись Бога, народу України та НАБУ», – заявив новопризначений директор НАБУ.

Контекст

Раніше конкурсна комісія визначила трьох кандидатів на посаду директора НАБУ. Фіналістами конкурсу стали: начальник 4-го слідчого відділу територіального управління Державного бюро розслідувань у Хмельницькому Сергій Гупяк; керівник Державної інспекції архітектури та містобудування України Семен Кривонос і керівник управління внутрішнього контролю НАБУ Роман Осипчук.

Як з’ясували журналісти проєкту «Схеми», з Кривоносом були пов’язані дві різні справи з хабарами на одну і ту ж суму – $120 000. У одній він був викривачем, і її ще торік розслідувало НАБУ. Інша справа – у 2014 році розслідувала СБУ. Відповідно до судового реєстру, голова однієї з сільрад Обухівського району Київщини, начебто вступивши у злочинну змову, в тому числі з керівником реєстраційної служби місцевого управління юстиції, вимагав неправомірну вигоду за виділення земельної ділянки – у розмірі $120 000.

Також журналісти-розслідувачі заявляли, що Кривонос знайомий із чинним заступником голови Офісу президента Олексієм Кулебою. Коли Кулеба працював у КМДА, дружина Кривоноса – працювала разом із ним. «Що вас повʼязує із Кулебою?» – запитав журналіст у Семена Кривоноса. «Взагалі нічого. Я його знаю, але професійно нічого не пов’язує. Я його знаю років вісім, мабуть», – відповів він.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні