Категорія
Новини
Дата

Кабмін затвердив проєкт угоди щодо вільної торгівлі з Туреччино. Що вона передбачає

Кабінет міністрів затвердив проєкт угоди про вільну торгівлю між Україною та Туреччиною. Ключове у документі – встановлення Туреччиною 0% мит на 10 337 товарних позицій.

Головні матеріали Forbes Ukraine у email-розсилці. Раз на тиждень на вашій пошті.

Ключові факти

  • Документ передбачає встановлення Туреччиною 0% мит на 10 337 товарних позицій, що складає 95% від загальної кількості товарів, які експортуються Україною. Ще на 1348 товарних позицій будуть діяти тарифні квоти або зменшені мита.
  • Завдяки 0% мита на постачання Туреччиною зернових Україна отримає покращені умови доступу на турецький ринок переробленої аграрної продукції. Також угодою передбачається повне скасування турецьких мит на промислову продукцію.
  • Україна залишила за собою право застосувати експортне мито на вивезення металобрухту. Водночас Туреччина відкриває внутрішній ринок для українського металу. На 510 з 840 металургійних товарів встановлюється нульове мито. Ще на 130 встановлено часткове зменшення мита, що дає Україні переваги, як порівняти з російським металом. Для 167 товарів металургії надаються квоти щонайменше на 411 000 тонн.
  • Україна зберігає дію мит на вживані автомобілі й секонд-хенд та встановлює три- і пʼятирічні перехідні періоди дії мит на транспортні засоби і продукцію легкої промисловості.
  • Вироблений з турецької сировини товар після активування угоди буде вважатися українським і зможе безмитно потрапити на ринки усіх європейських країн, відповідно до сертифікату EUR1.
  • Угода щорічно даватиме +2,2% до ВВП і +2,6% до доходів домогосподарств, підрахували у Мінекономіки.
  • Угоду планують підписати під час візиту президента Туреччини до Києва, який запланований на 3 лютого.

Контекст

За результатами 2020 року Туреччина посіла четверте місце серед країн світу за обсягом українського експорту і, піднявшись на одну позицію, посіла пʼяте місце за обсягом товарообігу з Україною (перше місце серед країн Близькосхідного регіону).

За девʼять місяців 2021 року обсяг торгівлі товарами між Україною та Туреччиною склав $5 млрд (+49,9%), експорт – $2,75 млрд (+65,8%), імпорт – $2,25 млрд (+34,2%), свідчать дані Держстату. Основні товарні позиції: експорту – чорні метали (53,4%), зернові культури (15,9%), руди, шлаки і зола (7,1%); імпорту – реактори ядерні, котли, машини (10,4%), палива мінеральні; нафта і продукти перегонки (8,9%), чорні метали (6,9%). Позитивне сальдо для України за цей період склало $495,84 млн.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні