Категорія
Новини
Дата

Kalush Orchestra перемогли на Євробаченні 2022 року. Соліст гурту Олег Псюк минулого року був у списку Forbes 30 до 30

Гурт Kalush Orchestra з піснею Stefania зайняв перше місце на 66-му конкурсі «Євробачення». Загальна сума балів – 631

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Друге місце посів представник Великобританії Сем Райдер із піснею «Space man», у фіналі він набрав 466 балів. Третє місце посіла виконавиця з Іспанії Шанель із піснею «SloMo» з 459 балами.
  • Від журі український гурт отримав лише 192, зайнявши у турнірній таблиці четверте місце. 12 балів дали Польща, Молдова, Латвія, Румунія та Литва.
  • Глядачі віддали українцям 439 балів. Ось як голосували глядачі у різних країнах.
Kalush Orchestra перемогли на Євробаченні 2022 року. Соліст гурту Олег Псюк минулого року був у списку Forbes 30 до 30 /Фото 1
  • Під час виступу Kalush Orchestra закликали допомогти Україні та врятувати Маріуполь та «Азовсталь». «Я прошу всіх вас: будь ласка, допоможіть українському Маріуполю, допоможіть «Азовсталі» прямо зараз», — сказав лідер гурту Олег Псюк. То був ризикований крок. Kalush Orchestra могли дискваліфікувати, оскільки політичні гасла та заклики на Євробаченні заборонені. Але організатори конкурсу заявили, що вважають заклики до миру від Kalush Orchestra та інших учасників гуманітарними, а не політичними висловлюваннями.
  • Заклик привернув увагу. Європейці почали гуглити слова Маріуполь та Азовсталь.
Kalush Orchestra перемогли на Євробаченні 2022 року. Соліст гурту Олег Псюк минулого року був у списку Forbes 30 до 30 /Фото 2
Kalush Orchestra перемогли на Євробаченні 2022 року. Соліст гурту Олег Псюк минулого року був у списку Forbes 30 до 30 /Фото 3
Попередній слайд
Наступний слайд
  • Перед тим як виконати переможну пісню Псюк сказав: «Дякуємо! Дякуємо за підтримку України! Ця перемога – для кожного українця! Слава Україні!». У відповідь глядачі проскандували «Героям слава!»
  • Президент України Володимир Зеленський відреагував на перемогу українського гурту Kalush Orchestra у Євробаченні-2022. Він написав у Facebook : «Наша мужність вражає світ, наша музика підкорює Європу!» Наступного року Україна прийматиме «Євробачення»! Дякую за перемогу Kalush Orchestra та всім, хто віддав за нас свої голоси! Впевнений, що не за горами наш переможний акорд у битві з ворогом. Втретє у своїй історії. І вірю – не востаннє. Ми зробимо все, щоб одного разу учасників та гостей «Євробачення» приймав український Маріуполь. Вільний, мирний, відбудований!

Контекст

Україна була абсолютним фаворитом цьогорічного конкурсу. Перед початком фіналу букмекери оцінювали можливість перемоги Kalush Orchestra в 70-75%.

На національному відборі 22 лютого виник скандал. Відбір виграла співачка Аліна Паш. Це викликало обурення у користувачів соцмереж, оскільки співачка незаконно відвідувала окупований Крим, прилетівши туди з Москви. Група Kalush Orchestra, яка посіла друге місце у фіналі, звинуватила організаторів Нацвідбору у фальсифікації результатів та вимагала показати результати голосування глядачів.

Цього року конкурс проходив у Турині. У фіналі брали участь 25 країн — Росію виключили із цього списку через війну в Україні. Росіянам також заборонили голосувати за переможців.

Україна перемагає на Євробаченні вже втретє. 2004 року конкурс виграла Руслана з піснею «Дикі танці», а 2016-го перше місце посіла співачка Джамала з піснею про депортацію кримських татар «1944».

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні