Категорія
Новини
Дата

Канада поставила РФ в один ряд з країнами з чорного списку FATF – Марченко

Мінфін Канади видав директиву для посилення контролю за фінансовими операціями, повʼязаними з Росією. Таким чином Канада фактично прирівняла країну-агресорку до країн з чорного списку FATF, повідомив міністр фінансів України Сергій Марченко.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Директива щодо фінансових транзакцій, пов’язаних з Росією, набрала чинності 24 лютого 2024 року.
  • Документ вимагає, щоб кожна фінансова операція, повʼязана з РФ, незалежно від її розміру, розглядалася як операція з високим рівнем ризику. Директива встановлює відповідні посилені зобовʼязання щодо перевірки, моніторингу та ведення обліку таких фінансових операцій. Вона застосовується до всіх транзакцій, що походять з РФ або призначені для РФ, і поширюється на перекази з використанням національної та віртуальної валюти.
  • Директиви міністра фінансів Канади застосовуються до транзакцій з трьома країнами – Північною Кореєю, Іраном та з 24 лютого поточного року з Росією. «Канада не очікуючи завершення пошуку консенсусу в межах FATF, стосовно питання санкціонування РФ, фактично прирівняла Росію до країн з чорного списку FATF», – заявив міністр фінансів Сергій Марченко.

Контекст

Минулого року міністр фінансів України Сергій Марченко закликав відповідні органи влади Канади розглянути можливість посилення моніторингу транзакцій, повʼязаних з РФ.

Група з розробки фінансових заходів боротьби з відмиванням грошей (FATF) у своїх заявах, спрямованих до держав світу, наголосила на необхідності бути пильними щодо ризиків, що виникають через обхід заходів, вжитих для захисту міжнародної фінансової системи, які є результатом агресії росії проти України.

Водночас підрозділ фінансової розвідки в Канаді (FINTRAC) видав відповідні Інструкції, які пояснюють вимоги директиви. 

23 лютого цього року Держдеп США опублікував рекомендації для бізнесу про ризики та розгляд питання ведення бізнесу в РФ та на окупованих РФ територіях України.

Чорний список FATF – це перелік юрисдикцій із високим рівнем ризику. Включення країни до чорного списку ускладнює співпрацю бізнесу країни, який потрапив до нього, з іноземними контрагентами. Операції такої країни ретельно перевіряються. Іноді банки відмовляються від транзакцій через небажання отримати додаткові запитання від органів контролю. Такий крок також не дасть змоги оминути міжнародні санкції через наявні лазівки.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні