Категорія
Новини
Дата

Протидія відмиванню брудних грошей. FATF безстроково призупинила членство Росії

Міжнародна група з протидії відмиванню брудних грошей (FATF) безстроково призупинила членство РФ. Про це повідомили голова Офісу президента Андрій Єрмак і міністр фінансів Сергій Марченко.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • «Маємо значну перемогу. FATF безстроково призупинила членство РФ», – написав Єрмак в телеграм-каналі.
  • FATF визнала дії Росії неприйнятними, такими, що суперечать основним принципам організації та порушують зобовʼязання членів організації щодо міжнародного співробітництва та взаємної поваги, прокоментував рішення міністр фінансів Сергій Марченко.
  • «Призупинення членства РФ у FATF є чітким сигналом, що всі субʼєкти повинні проявляти надзвичайну обережність, намагаючись здійснювати будь-які транзакції з російською фінансовою системою», – наголосив він.

Контекст

Раніше міністр Марченко закликав FATF додати Росію до чорного списку країн високого ризику. За словами голови Мінфіну, РФ співпрацює з численними терористичними організаціями, включно з групою Вагнера. Нещодавно США включили групу Вагнера до так званого списку транснаціональних злочинних організацій. ЄС також наклав санкції на групу Вагнера та кількох її членів.

Включення РФ до списку країн високого ризику FATF, за прикладом Ірана чи Північної Кореї, значно ускладнить банківські операції з російськими партнерами. «Наслідком цього буде ще більш ослаблена економіка Росії, а Путін матиме набагато більше проблем із фінансуванням війни в Україні», – наголосив Марченко.

FATF – це асоціація 39 країн із протидії відмиванню брудних грошей і фінансуванню тероризму, до якої входять США, Німеччина, Китай, а також Росія. Асоціація здійснює оцінки відповідності національних систем цим стандартам. Її заснували в 1989 році, штаб-квартира знаходиться в місті Париж. Пленарне засідання FATF під час якого приймаються рішення, проводиться тричі на рік. Із понеділка по пʼятницю протягом цього тижня відбувалося чергове пленарне засідання делегатів країн-учасниць FATF в Парижі.

На жовтневому пленарному засіданні, країни-члени FATF ухвалили рішення про подальшу ізоляцію РФ, заборонивши Росії надсилати представників до проєктних груп, а також керувати робочими групами.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні