Протестувальники у Казахстані штурмують адмінбудівлі і палять авто. /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Казахстан охопили акції протесту через подорожчання автогазу. Штурмують адмінбудівлі і палять авто. Уряд пішов у відставку, акції місцевих компаній падають

Протестувальники у Казахстані штурмують адмінбудівлі і палять авто. Фото Getty Images

У Казахстані відбуваються масові протести через зростання цін на скраплений газ. 4 січня у всіх великих містах країни сталися сутички між протестувальниками та силовиками. В Алмати та на заході Казахстану введено надзвичайний стан. Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв підписав указ про відставку уряду, але протести не вщухають.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

З чого почалося

З 1 січня вартість автогазу на місцевих АЗС збільшилася більше ніж удвічі: з 50–60 тенге за літр ($0,13) – до 120 тенге за літр ($0,27). Влада пояснила, що ціни стали вільними. Це викликало незадоволення. 2 січня в місті Жанаозен, де скраплений газ більшість автовласників використовують в якості пального, почалася акція протесту, яка пізніше поширилася на інші великі міста і столицю Нур-Султан. В країні почалося блокування інтернету. Казахтелеком вимкнув інтернет по всій країні. У Нур-Султані та Алмати погано працює і телефонний звʼязок.

Крім зниження цін на скраплений газ, протестувальники почали вимагати відставки уряду, викорінення корупції, скорочення безробіття, а також відходу від політики першого президента Нурсултана Назарбаєва, який ще досі зберігає за собою значні повноваження. На акціях протесту було чути скандування «Шал, кет!» («Старий, іди!»). Зокрема, на площі Республіки в Алмати силовики застосували світлошумові гранати, а протестувальники почали громити поліцейські авто.

Реакція влади

4 січня президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв закликав учасників протестів «бути розсудливими» і не чинити незаконних дій. 

Це злочин, за яким може послідувати покарання. Влада не впаде, але нам потрібен не конфлікт, а взаємна довіра та діалог

президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв

Того ж дня спеціальна урядова комісія оголосила про зниження цін на газ до 50 тенге за літр у Мангістауській області, де почалися протести та в місті Актобе. Але це не зупинило протести. У низці міст почалися зіткнення між протестувальниками та поліцією. 

Зранку 5 січня президент Токаєв підписав указ про відставку уряду. Провину за зростання цін на пальне він поклав на Міненерго та нафтогазові компанії. Також він доручив генпрокуратурі та антимонопольному відомству провести розслідування можливої ​​цінової змови. Крім того в країні на 180 днів буде запроваджено державне регулювання цін на пальне, а також мораторій на підвищення комунальних тарифів.

Вдень Токаєв в екстреному зверненні до нації оголосив про звільнення Нурсултана Назарбаєва з посади голови Ради безпеки. То була остання реальна посада колишнього президента Казахстану.

Казахстан охопили акції протесту через подорожчання автогазу. Штурмують адмінбудівлі і палять авто. Уряд пішов у відставку, акції місцевих компаній падають /Фото 1

4 січня у всіх великих містах країни відбулися сутички між протестувальниками та силовиками.

Казахстан охопили акції протесту через подорожчання автогазу. Штурмують адмінбудівлі і палять авто. Уряд пішов у відставку, акції місцевих компаній падають /Фото 2

Протестувальники в Казахстані штурмують адмінбудівлі та джгуть авто.

Казахстан охопили акції протесту через подорожчання автогазу. Штурмують адмінбудівлі і палять авто. Уряд пішов у відставку, акції місцевих компаній падають /Фото 3

4 січня у всіх великих містах країни відбулися сутички між протестувальниками та силовиками.

Казахстан охопили акції протесту через подорожчання автогазу. Штурмують адмінбудівлі і палять авто. Уряд пішов у відставку, акції місцевих компаній падають /Фото 4

В Алмати та на заході Казахстану введено надзвичайний стан. Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв підписав указ про відставку уряду, але протести не вщухають.

Getty Images

У Казахстані продовжуються масові протести через зростання цін на скраплений газ. Фото Getty Images

Казахстан охопили акції протесту через подорожчання автогазу. Штурмують адмінбудівлі і палять авто. Уряд пішов у відставку, акції місцевих компаній падають /Фото 5

В Алмати та на заході Казахстану введено надзвичайний стан. Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв підписав указ про відставку уряду, але протести не вщухають.

Getty Images

4 січня у всіх великих містах країни відбулися сутички між протестувальниками та силовиками. Фото Getty Images

Попередній слайд
Наступний слайд

Протести не вщухають

За даними МВС Казахстану на ранок 5 січня, всього під час протестів травми отримали майже 100 співробітників поліції, затримано понад 200 людей.

В середу в Алмати продовжуються сутички, протестувальники почали штурмувати будівлю адміністрації. В Актобе силовики відтіснили людей від будівлі акимату, повідомляє кореспондент «Інтерфаксу». Поліція застосовує спецзасоби. У трьох регіонах Казахстану запроваджено надзвичайний стан.

У центрі Алмати чути постріли, повідомляє кореспондент РИА Новости. Тим часом силовики покинули майдан перед будівлею адміністрації. Також протестувальники захопили Алматинську резиденцію президента. Будівля спалахнула.

Як повідомляє KazTag, сьогодні із Казахстану вилетіло вже близько десяти бізнес-джетів. «Еліти біжать із Казахстану до Європи», – зазначає видання.

Вдень 5 січня президент Токаєв в екстреному зверненні до нації оголосив про звільнення Нурсултана Назарбаєва з посади голови Ради безпеки. Це була остання реальна посада колишнього президента Казахстану.

Видання Orda з посиланням на очевидців повідомляє, що аеропорт Алмати захоплений демонстрантами, де йде евакуація співробітників. У прес-службі аеропорту підтвердили захоплення. «Вони дійшли до аеропорту. За попередніми даними, в аеропорту зараз перебувають близько 45 демонстрантів. Військові покинули аеропорт, але ми не знаємо, коли вони пішли. Їх нині там немає. Співробітники аеропорту самотужки евакуювали пасажирів», – повідомили у прес-службі аеропорту Алмати кореспондентові Orda.kz.

Як повідомляє Orda, будівля філії національного державного телеканалу «Казахстан» в Алмати розгромлена невідомими. Вони побили співробітників телеканалу, влаштували погром у будівлі, розкрили сейфи, спалили студію та забрали всю апаратуру, повідомляють джерела видання.

Вплив на бізнес

На фоні протестів акції казахстанських банків Kaspi Bank і Halyk Bank впали в середу на 25,1% і 17,7% відповідно на Лондонській фондовій біржі.

Казахстан охопили акції протесту через подорожчання автогазу. Штурмують адмінбудівлі і палять авто. Уряд пішов у відставку, акції місцевих компаній падають /Фото 6

Як падають акції Kaspi на Лондонській фондовій біржі

Котирування найбільшого у світі виробника урану Kazatomprom із Казахстану впали на 9,85%. На біржі Казахстану Казатомпром втратила 6,96% капіталізації. Як свідчать дані торгів Казахстанської фондової біржі протести також вдарили по котируванням оператора стільникового звʼязку в Казахстані Kcell (-3,62%), Народного банку (-3,27%), підприємства з виробництва кондитерських виробів «Баян Сулу» (-2,83).

Токаєв просить допомоги у ОДКБ

Як повідомляє Інтерфакс, президент Казахстану Токаєв увечері 5 січня заявив, що звернувся до держав-членів ОДКБ за допомогою.

З його слів, «терористичні банди» нібито захоплюють великі інфраструктурні обʼєкти. Токаєв заявив, що в Алма-Аті було захоплено аеропорт і пʼять літаків, включаючи іноземні.

Покладаючись на договір про колективну безпеку, я сьогодні звернувся до глав держав ОДКБ надати допомогу Казахстану у подоланні цієї терористичної загрози

президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв

Пізніше премʼєр-міністр Вірменії Нікол Пашинян повідомив, що ОДКБ ухвалила рішення направити колективні миротворчі сили до Казахстану. 

За останніми даними, у ході протестів у Казахстані 317 співробітників поліції та військовослужбовців Нацгвардії зазнали поранень, восьмеро людей — загинули.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні