Гірше, ніж думали. У боротьбі з інфляцією НБУ підвищує ставку вп'яте на рік. Що буде з цінами 2022-го /прес-центр НБУ
Категорія
Новини
Дата

Гірше, ніж думали. У боротьбі з інфляцією НБУ підвищує ставку вп'яте на рік. Що буде з цінами 2022-го

прес-центр НБУ

НБУ підвищив облікову ставку до 9% – максимального значення за півтора роки. Основна причина – інфляція, яка цього року навряд чи опуститься нижче 10%. Нацбанк також враховував ризики можливої воєнної агресії Росії. Чого чекати в подальшому

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

НБУ підвищує облікову ставку вп'яте за рік. У вересні інфляція в Україні вперше з грудня 2018 року перевищила 11%. У жовтні та листопаді темпи зростання цін сповільнилися, але слабіше, ніж очікував Нацбанк.

Цей рік Україна закінчить з інфляцією близько 10%, сказав під час брифінгу заступник голови НБУ Сергій Ніколайчук. «Інфляція знижується повільно. Даються взнаки подорожчання продовольчих товарів та енергоносіїв, а також зростання витрат бізнесу на логістику та оплату праці», – каже Ніколайчук. Підвищити ставку НБУ мотивувала й загроза воєнного вторгнення Росії. Інформація про це вплинула на вартість українських цінних паперів та курс гривні.

Другий фактор – зростання ставок в інших країнах, що посилює конкуренцію між країнами, які розвиваються, за увагу міжнародних інвесторів. «Наприклад, учора Центробанк Бразилії підвищив ставку одразу на 150 базисних пунктів, до 9,25%», – каже Миколайчук.

Якою буде інфляція наступного року

У жовтні НБУ заявив, що розраховує на зниження темпів зростання цін до 4–6% до кінця наступного року. Регулятор поки що не переглядав прогноз. Проте, за словами Ніколайчука, ризики високої інфляції у 2022 році є серйозними.

Очікування банків та бізнесу на кінець наступного року, за словами Ніколайчука, перебувають у діапазоні 7,5–8%. А ось начальник аналітичного відділу Альфа-Банк Україна Олексій Блінов упевнений, що середньорічна інфляція перевищить 8% і це базовий сценарій макроекономічного прогнозу банку.

Прогноз ICU щодо інфляції на кінець 2022 року – 7,2%, стверджує голова департаменту макроекономічних досліджень компанії Віталій Ваврищук. До верхньої межі діапазону 4–6%, на який орієнтується НБУ, економіка наблизиться не раніше ніж у першому кварталі 2023-го, вважає він.

Інфляційну динаміку наступного року виконавчий директор Центру економічної стратегії Марія Репко називає «неприємною для споживачів». У першому півріччі не варто очікувати на помітне зниження темпів зростання цін, вважає вона. «Після закінчення опалювального сезону можливе підвищення цін на комунальні послуги. Поки що надвисокі ціни на енергоносії не транслювалися в зростання тарифів і покриваються бюджетними та позабюджетними механізмами, – каже Репко. – Це нестійкий підхід. Найімовірніше він стане предметом обговорення з МВФ».

Що висока інфляція означає для бізнесу

У Нацбанку очікують уповільнення темпів зростання зарплат – до 8% проти 26% у 2021-му. Другий тренд – зниження цін на газ. НБУ прогнозує падіння вартості газу до середньорічної ціни $460 за 1000 кубометрів (зараз – майже вдвічі вища). Вартість нафти, згідно з очікуваннями НБУ, залишиться приблизно на поточному рівні – близько $70 за барель марки Brent.

Нацбанк буде змушений тримати високу ставку протягом усього 2022 року, вважає Блінов з Альфа-Банку. Не виключено, що можуть бути подальші підвищення, заявив на брифінгу Ніколайчук. Але ставка не дуже вплине на вартість кредитних ресурсів для більшості компаній, каже Ваврищук з ICU. За його словами, ефект відчують «дочки» іноземних корпорацій, які зазвичай вважаються найбільш якісними позичальниками та залучають найдешевший ресурс на українському ринку.

Постраждає іпотека. Нинішні річні ставки 13–14% найнижчі в історії, каже Ваврищук. «Такого не буде за двозначної інфляції, – каже він. – Коли втрачається контроль за цінами, іпотека перестає бути доступною».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні