Категорія
Новини
Дата

Кіберполіція викрила фінансову піраміду. На українцях заробили понад 150 млн грн

Головне слідче управління Нацполіції та департамент кіберполіції викрили і припинили діяльність шахрайської фінансової піраміди. Організатори ошукали вкладників на суму понад 150 млн грн

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • У піраміду інвестували гроші понад 55 000 громадян.
  • Схему організували четверо чоловіків віком від 26 до 43 років. Вони створили власний сайт, де пропонували вкладникам отримувати пасивний дохід від інвестування у бізнес, пов’язаний із продажем електротехніки та роботою таксі.
  • Для інвестування громадянам потрібно було купити сертифікати вартістю від 300 до 300 000 грн.
  • Організатори обіцяли щоденний прибуток (понад 350% річних) від номіналу сертифікатів у вигляді внутрішньої валюти.
  • Внутрішню валюту фігуранти пропонували конвертувати у криптовалюту, однак через технічні властивості сайту вивести прибуток було неможливо. Окрім того, фактична ціна криптовалюти була у 100 разів нижчою за ту, яку вказували організатори.
  • Працівники поліції провели 11 обшуків за місцями проживання та в автомобілях фігурантів. Обшуки проходили у Київській, Черкаській областях та в столиці.
  • Правоохоронці не повідомляють назву сайту. Однак, за даними AIN.UA, може йтися про компанію Miya Holdings, яка почала працювати в серпні 2020 року.

Контекст

Наразі в Україні немає прямої заборони на фінансові піраміди чи кримінальної відповідальності за таку діяльність. Тому на ринку постійно виникають нові. Так, у серпні 2020 року СБУ заблокувала діяльність фінансової піраміди, організатори якої привласнили понад $250 млн ошуканих вкладників. Ними стали понад 600 000 громадян. 

Проєкт закону про заборону фінансових пірамід було зареєстровано ще в 2014 році, але до його розгляду так і не дійшли. Новий законопроєкт група депутатів зареєструвала у травні 2020-го. За створення фінансових пірамід, що завдали шкоди в особливо великих розмірах, документ пропонує карати позбавленням волі на строк від восьми до 12 років.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні