Категорія
Новини
Дата

Кіберволонтери зламали інтернет-провайдера адміністрації Путіна та інших російських держструктур – ГУР

Невідомі кіберволонтери зламали великого московського інтернет-провайдера «Акадо-телеком». Він забезпечував інтернетом державні структури РФ, зокрема адміністрацію Путіна. Про це повідомило ГУР Міноборони.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • 21 та 22 січня російські користувачі почали масово скаржитись на відсутність інтернету та неможливість зв’язатися зі службою підтримки «Акадо». 
  • Як результат – у Москві, де розташована штаб-квартира провайдера, та у низці регіонів РФ значно ускладнена або неможлива діяльність державних відомств.
  • ГУР зазначило, що «Акадо-телеком» забезпечує послугами адміністрацію Путіна, ФСБ, ФСО, органи місцевого самоврядування у Москві та інших регіонах, Сбербанк та інші об’єкти. Точний масштаб збитків для Росії уточнюється. 

Контекст

У грудні українські кібервійська завдали удару по податковій системі Росії. За даними ГУР, під час спецоперації воєнним розвідникам вдалося проникнути в один із добре захищених ключових центральних серверів Федеральної податкової служби РФ, а далі – більш ніж у 2300 її регіональних серверів по всій Росії, а також на території тимчасово окупованого Криму. 

Внаслідок кібератаки всі сервери отримали шкідливе програмне забезпечення, яке повністю знищило конфігураційні файли, базу даних та її резервні копії.

18 січня хакери угрупування Blackjack, які, ймовірно, мають відношення до СБУ, «зламали» російське держпідприємство, яке будує військові об’єкти по всій території Росії.

Українські кібервоїни викачали понад 1,2 ТБ даних Головного військово-будівельного управління зі спеціальних об’єктів, а це понад 500 паспортiв військових об’єктів міноборони РФ. Ідеться про арсенали озброєння, майданчики зенітно-ракетних комплексів, штаби, казарми, в т.ч. розташовані на захоплених ворогом територіях України, та іншу технічно-проєктну документацію.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні