Категорія
Новини
Дата

«Київміськбуд» подав документи в Sense Bank на акредитацію в програмі «єОселя»

Холдингова компанія «Київміськбуд» розпочинає співпрацю з банками за програмою пільгового кредитування «єОселя». Про це йдеться у повідомленні пресслужби компанії.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Представники компанії та Sense Bank погодили умови іпотечної програми та визначили перелік об’єктів, документи на які «Київміськбуд» подає на акредитацію до фінансової установи.
  • «Київміськбуд» обрав до участі у програмі: ЖК «Медовий-2», ЖК «Отрада», ЖК Urban park, ЖК ʼОберіг-2 (буд.1), ЖК «Урлівський-2», ЖК «Чарівне місто» (буд. 1 і 2). 
  • Після вивчення документів та підтвердження банком готовності надати акредитацію, придбати квартиру у цих об’єктах можна буде під 3% та 7%, відповідно до умов державної програми «єОселя», зазначили в компанії.

Контекст

6 липня наглядова рада та правління ПрАТ «Київміськбуд» вирішили провести аудит компанії із залученням однієї з провідних міжнародних аудиторських фірм, голова компанії Ігор Кушнір був відсторонений від роботи.

20 липня правоохоронні органи проводили слідчі дії на обʼєктах, повʼязаних зі столичним забудовником.

Ключова проблема «Київміськбуду» – як і більшість гравців на будівельному ринку України, компанія роками працювала за моделлю перехресного фінансування, коли будівництво здійснюється виключно за рахунок коштів нових інвесторів, розповідають два співрозмовники Forbes, дотичні до ринку нерухомості, які побажали спілкуватися на умовах анонімності через високу сенситивність теми.

Головний ризик такої схеми – кошти не мають цільового призначення та ніким не контролюються, тож забудовник може перекидати кошти з одного обʼєкта на інший. 

У випадку з КМБ навіть у мирний час така модель давала збої. Середня затримка у забудовника становить 17 місяців. Більше про проблеми столичного забудовника читайте в редакційному матеріалі Forbes.

Діяльність «Київміськбуду» перевіряла тимчасова контрольна комісія Київради. Вона рекомендувала Київраді звернутися до Кабміну з вимогою компенсації компанії сумарних запланованих збитків, повʼязаних із добудовою проєктів «Укрбуду» в сумі 2,28 млрд грн.

Також столичній владі рекомендовано здійснювати закупівлю обʼєктів нерухомого майна, зокрема житла та обʼєктів соціальної інфраструктури, у ПрАТ «ХК «Київміськбуд» в обсягах, передбачених основними результатами фінансового прогнозування, здійсненого аудиторською компанією Ernst&Young, а також розглянути можливість виділення компанії фінансової позики або її докапіталізації.

Основним акціонером ПрАТ «ХК «Київміськбуд» є Київська міськрада (80%). За даними Openadtabot, у 2022 році чистий збиток «Київміськбуд» сягнув 35,8 млн грн проти 4,3 млн грн чистого прибутку в попередньому році, виторг зріс на 23%, до 1,8 млрд грн.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні