Категорія
Новини
Дата

EY Ukraine розпочала аудиторську перевірку в «Київміськбуді»

Аудиторська компанія EY Ukraine почала перевірку в «Київміськбуді». Про це повідомила пресслужба КМДА у відповідь на запит «Інтерфакс-Україна». Рішення про перевірку фінансової діяльності підприємства ухвалила його наглядова рада.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • «Перевірку розпочато. З аудиторських компаній так званої Великої четвірки до перевірки залучено ТОВ «Ернст енд Янг». Кошти на оплату послуг незалежного аудиторського субʼєкта діяльності з міського бюджету залучати не планується», – зазначив директор департаменту комунальної власності КМДА Андрій Гудзь.
  • Він додав, що оплата послуг аудиторів здійснюватиметься за рахунок коштів «Київміськбуду». 
  • При цьому інформації про роботу субʼєкта аудиторської діяльності щодо інших підприємств комунальної власності немає.
  • Спеціальна перевірка фінансової діяльності ПрАТ «ХК «Київміськбуд» охоплює період 2020–2023 років. З огляду на це та обсяг роботи результати перевірки очікується отримати орієнтовно в середині жовтня 2023-го, йдеться у повідомленні.
  • Гудзь зазначив, що остаточні результати та висновки перевірки буде доведено до відома наглядової ради компанії, тимчасової контрольної комісії Київської міської ради з питань перевірки діяльності ПрАТ «ХК «Київміськбуд», а також громадськості.

Контекст

6 липня наглядова рада та правління ПрАТ «Київміськбуд» вирішили провести аудит компанії із залученням однієї з провідних міжнародних аудиторських фірм, голова компанії Ігор Кушнір відсторонений від роботи.

20 липня правоохоронні органи проводили слідчі дії на обʼєктах, повʼязаних зі столичним забудовником.

Ключова проблема «Київміськбуду» – як і більшість гравців на будівельному ринку України, компанія роками працювала за моделлю перехресного фінансування, коли будівництво здійснюється виключно за рахунок коштів нових інвесторів, розповідають два співрозмовники Forbes, дотичні до ринку нерухомості, які побажали спілкуватися на умовах анонімності через високу сенситивність теми.

Головний ризик такої схеми – кошти не мають цільового призначення та ніким не контролюються, тож забудовник може перекидати кошти з одного обʼєкта на інший. 

У випадку з КМБ навіть у мирний час така модель давала збої. Середня затримка у забудовника становить 17 місяців, розповідає представниця ініціативної інвесторської групи Маргарита Якуба.

Друга проблема – борги перед КМБ. По-перше, в інвесторів, які купували житло під виплату – 326 млн грн. По-друге, 400 млн грн зобовʼязань фінкомпанії-управителя фонду фінансування будівництва «Укрбуду», розповіла директорка департаменту продажу та маркетингу компанії Тетяна Маркова.

Більше про проблеми столичного забудовника читайте в редакційному матеріалі Forbes.

ХК «Київміськбуд» створено на базі майна державної комунальної будівельної корпорації «Київміськбуд» у 1994 році шляхом обʼєднання в її статутному капіталі контрольних пакетів акцій 28 підприємств та інших активів. До складу ХК входять 40 АТ, у яких компанія володіє акціями, шість дочірніх підприємств і 51 підприємство на правах асоційованого члена.

Основним акціонером ПрАТ «ХК «Київміськбуд», згідно з даними НКЦПФР, є Київська міська рада (80%).

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні