Категорія
Новини
Дата

Кількість ФОПів за рік зросла на понад 80 000. Найбільше підприємців з’явилося в IT-сфері

1 хв читання

За 2021 рік кількість ФОП зросла на 4% – до майже 2 млн. Це найкращий результат за останні п’ять років. IT-ФОП – найактивніша частина приватних підприємців, повідомив Опендатабот. Приріст ФОП показує, що нових бізнесів відкривалося більше, аніж було закрито «старих».

Ключові факти

  • За 2021 рік кількість ФОП зросла на 83 257. Для порівняння: у 2020 році зростання становило 22 455 ФОП, або 1,2%.
  • IT-ФОП – найактивніша частина приватних підприємців у 2021 році. Їх частка загального приросту серед усіх компаній склала більше половини (53%). IT-сфера зросла за рік на 44 500 ФОП-програмiстiв (+26%).
  • На другому місці за приростом – бізнеси, що надають інформаційні послуги (+9000, або +24%). На третьому місці – ФОП кафе та ресторанів (+6000, або +10%), що виросли попри локдауни та карантинні обмеження. Кількість підприємців, що займаються роздрібною торгівлею, зросла на 7000 одиниць, що, втім, становить лише 1% їх загальної кількості.
  • Деякі види ФОП скорочували свою діяльність. Зокрема, серед найбільших груп, де кількість підприємців перевищує 10 000, значно скоротилась кількість ФОП, що займаються поштовою та курʼєрською діяльністю (-8,5%).
  • Негативну динаміку показали також такі групи підприємців, як авіаційний транспорт (-8%), діяльність у сфері радіомовлення та телевізійного мовлення (-8%), складська діяльність (-5%) та оптова торгівля (-2%). Всі ці групи ФОП демонструють падіння показників уже другий рік поспіль.
Кількість ФОПів за рік зросла на понад 80 000. Найбільше підприємців з’явилося в IT-сфері /Фото 1

Контекст

Більшість IT-ФОП обирають третю групу спрощеної системи оподаткування. За нею потрібно платити 5% від доходу та 22% від мінімальної заробітної плати (ЄСВ). Це дуже суттєва конкурентна перевага порівняно з тим, що платять працівники та роботодавці на загальній системі оподаткування.

Верховна Рада 15 липня ухвалила закон №4303, що описує умови роботи «Дія City» – режиму для українських IT-компаній. Участь у «Дія City» дасть змогу компаніям платити 5%-вий податок на доходи фізосіб, мінімальний ЄСВ (зараз 1320 грн на місяць), військовий збір 1,5% і на вибір 18%-вий податок на прибуток або податок на виведений капітал 9%. Зараз компанії платять 41,5%, якщо вони працюють зі штатними співробітниками.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні