Категорія
Новини
Дата

Кількість ФОПів за рік зросла на понад 80 000. Найбільше підприємців з’явилося в IT-сфері

За 2021 рік кількість ФОП зросла на 4% – до майже 2 млн. Це найкращий результат за останні п’ять років. IT-ФОП – найактивніша частина приватних підприємців, повідомив Опендатабот. Приріст ФОП показує, що нових бізнесів відкривалося більше, аніж було закрито «старих».

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 всього чотири дні. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • За 2021 рік кількість ФОП зросла на 83 257. Для порівняння: у 2020 році зростання становило 22 455 ФОП, або 1,2%.
  • IT-ФОП – найактивніша частина приватних підприємців у 2021 році. Їх частка загального приросту серед усіх компаній склала більше половини (53%). IT-сфера зросла за рік на 44 500 ФОП-програмiстiв (+26%).
  • На другому місці за приростом – бізнеси, що надають інформаційні послуги (+9000, або +24%). На третьому місці – ФОП кафе та ресторанів (+6000, або +10%), що виросли попри локдауни та карантинні обмеження. Кількість підприємців, що займаються роздрібною торгівлею, зросла на 7000 одиниць, що, втім, становить лише 1% їх загальної кількості.
  • Деякі види ФОП скорочували свою діяльність. Зокрема, серед найбільших груп, де кількість підприємців перевищує 10 000, значно скоротилась кількість ФОП, що займаються поштовою та курʼєрською діяльністю (-8,5%).
  • Негативну динаміку показали також такі групи підприємців, як авіаційний транспорт (-8%), діяльність у сфері радіомовлення та телевізійного мовлення (-8%), складська діяльність (-5%) та оптова торгівля (-2%). Всі ці групи ФОП демонструють падіння показників уже другий рік поспіль.
Кількість ФОПів за рік зросла на понад 80 000. Найбільше підприємців з’явилося в IT-сфері /Фото 1

Контекст

Більшість IT-ФОП обирають третю групу спрощеної системи оподаткування. За нею потрібно платити 5% від доходу та 22% від мінімальної заробітної плати (ЄСВ). Це дуже суттєва конкурентна перевага порівняно з тим, що платять працівники та роботодавці на загальній системі оподаткування.

Верховна Рада 15 липня ухвалила закон №4303, що описує умови роботи «Дія City» – режиму для українських IT-компаній. Участь у «Дія City» дасть змогу компаніям платити 5%-вий податок на доходи фізосіб, мінімальний ЄСВ (зараз 1320 грн на місяць), військовий збір 1,5% і на вибір 18%-вий податок на прибуток або податок на виведений капітал 9%. Зараз компанії платять 41,5%, якщо вони працюють зі штатними співробітниками.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні