Фото Дія
Категорія
Новини
Дата

Які податки платитимуть резиденти «Дія City» і чи можна їм працювати з ФОП. Основне із нового закону

Фото Дія

Верховна Рада 14 грудня ухвалила другий із трьох необхідних законів, що визначають умови роботи податкового режиму «Дія City». Згідно з ним компанії, які платять «білі» зарплати, теперь платитимуть менші податки, а ті, які працюють з ФОП, повинні поступово скорочувати їх кількість. Ось які ще умови діятимуть у «Дія City» після прийняття цього закону

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

ФОП. Закон №5676 дозволяє компаніям-резидентам «Дія City» співпрацювати із ФОП до 2024 року. Після цього компанії повинні перейти на гіг-контракти або трудові контракти. Витрати на ФОП повинні зменшитися до 50% у 2024 році та до 20% у 2025 році.

Якщо компанії витрачатимуть більше, вони повинні включити детальний звіт про це до свого фінансового результату. Бізнеси, які працюватимуть на загальній системі оподаткування і матимуть річний дохід не більше 40 млн грн, зможуть працювати з ФОП і після 2024 року.

Податки для штатних співробітників. ІТ-спеціалісти, які працюють офіційно, платитимуть менший податок на дохід (ПДФО) – 5%, а не 18%. Єдиний соціальний внесок, ЄСВ, у розмірі 22% від мінімальної зарплати та військовий збір, 1,5%, залишаються незмінні. Зараз компанії платять 41,5%, якщо вони працюють зі штатними співробітниками.

Якщо спеціаліст отримує понад €240 000 на рік, то він платитиме 18-відсотковий податок на дохід.

Корпоративний податок. Резиденти зможуть самі обирати, який корпоративний податок сплачувати: податок на виведений капітал 9% чи податок на прибуток – 18%.

Український податок на виведений капітал тепер нижчий, ніж на Кіпрі – там платять 12,5%. Встановивши таку ставку, уряд хоче, щоб компанії та стартапи реєстрували бізнес в Україні, а не шукали податкові вигоди в офшорах.

Критерії резидентства. Резидентом «Дія City» зможе стати компанія, яка працює в ІТ-індустрії, наймає не менше 9 людей і платить своїм співробітникам не менше €1200 на місяць. Стартапам можна платити такі зарплати не одразу, а через рік.

Резидентами можуть стати тільки розробники програмного забезпечення або компʼютерних ігор і компанії з суміжних сфер, наприклад, робототехніки та кібербезпеки. Базовим законом передбачено, що компанії, які займаються розробкою та проведенням азартних ігор, не зможуть стати резидентами. Кабінет Міністрів із часом буде додавати інші сфери.

Резидентство у «Дія Сітy» – це опція, а не вимога. «IT-бізнеси самостійно прийматимуть рішення щодо доцільності резидентства», – каже Костянтин Васюк, виконавчий директор Асоціації IT Ukraine.

Заохочення інвестицій. «Дія City» не обкладатиме податком доходи, які підприємці отримали у вигляді дивідендів від компаній-резидентів. Єдина умова – їх потрібно виплачувати не частіше разу на два роки. «Таким чином компанії зможуть реінвестувати у свій розвиток», – каже міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

Податкову знижку також отримають підприємці, які придбали частку компанії у стартапі, що є резидентом «Дія City».

Що далі

Щоб запустити «Дію City», треба ухвалити три законопроєкти. Перший, що описує умови роботи – парламент прийняв 15 липня; другий – податковий №5676, прийняли зараз. У фінальну версію законопроєкту внесли 146 правок після першого читання, із них врахували 67.

Українські ІТ-компанії негативно сприйняли законопроєкт у першій редакції і вимагали змінити податкове навантаження та вимоги до працевлаштування ФОП, але зараз, за словами Васюка, вони оцінюють законопроєкт позитивно.

Залишилося ухвалити законопроєкт про зміни в Кримінальний кодекс, який визначить, як працюватиме бізнес і правоохоронні органи. Його запровадження не впливає на строки запуску «Дія City», – сказали Forbes у прес-службі Міністерства цифрової трансформації. В міністерстві розраховують, що «Дія City» почне приймати своїх перших резидентів вже на початку наступного року.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні