Категорія
Новини
Дата

Кількість політиків, які задекларували криптовалюту, зросла удвічі за рік. Опендатабот назвав рекордсменів

Українські чиновники подали 1428 декларацій з криптовалютними активами за 2022 рік. Це майже удвічі більше, ніж у 2021-му – 788. Bitcoin, Ethereum і Tether мають найбільший попит. У 2022 році один з українських депутатів задекларував 121 біткоїн на суму понад 195 млн грн. Про це йдеться в аналізі сервісу Опендатабот. 

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • У деклараціях за 2021 рік найпопулярнішими криптовалютами серед українських чиновників були Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH), Ripple (XRP) тощо. У 2022-му топпозиції радикально не змінилися: попитом так само користувалися Bitcoin (BTC) та Ethereum (ETH), також до трійки лідерів додався Tether (USDT).
  • Декларанти подають свої активи як у гривневому еквіваленті, так і просто вказуючи кількість одиниць криптовалюти у власності.
Кількість політиків, які задекларували криптовалюту, зросла удвічі за рік. Опендатабот назвав рекордсменів /Фото 1
  • Біткоїни/Bitcoin (BTC). У 2021 році найбільшу суму за біткоїни задекларувала директорка КП «Теплопостачання міста Одеси» Ганна Позднякова – 53 млн грн. За рік першість перейняв заступник голови Дніпропетровської облдержадміністрації Сергій Карпенко. У його власності знаходяться біткоїни в еквіваленті 41 млн грн. 
  • Найбільшу кількість біткоїнів за 2022 рік – 121 BTC – задекларував депутат Одеської облради Кузькевич Микита Дмитрович. У гривневому еквіваленті на момент публікації тексту це понад 195 млн грн.
  • Ефіріум/Ethereum (ETH). Посадовець із Дніпропетровщини Сергій Карпенко, який задекларував найбільшу кількість біткоїнів, два роки поспіль також є рекордсменом за сумою ефіріумів. У деклараціях за 2021-й та 2022 роки чиновник зазначив, що володіє однаковою сумою в еквіваленті за цю криптовалюту – 14,6 млн грн. 
  • Криптодолари/Tether (USDT). Найбільше криптодоларів або стейблкоїнів за 2021 рік задекларував заступник начальника департаменту Офісу генпрокурора Віталій Бровко – 774 500 одиниць. Цьому самому посадовцю належить рекорд за найбільшою сумою в еквіваленті – 20 млн грн. Посадовець утримав першість і серед декларантів за 2022 рік. Кількість криптодоларів у його власності не змінилася, натомість їх вартість зросла до більш ніж 29 млн грн.
  • Найбільшу суму за криптодолари/стейблкоїни задекларував директор департаменту державної виконавчої служби Мінʼюсту Максим Кисельов – 25 млн грн.
Кількість політиків, які задекларували криптовалюту, зросла удвічі за рік. Опендатабот назвав рекордсменів /Фото 2
  • Є декілька чиновників, які задекларували свої криптоактиви, проте вказали, що втратили до них доступ. 
  • 380,95 біткоїнів – рекордну суму серед українських посадовців – у 2021 році зазначив і втратив заступник голови Державної служби геології та надр Роман Сарамага. В гривневому еквіваленті на момент публікації тексту це близько 615 млн грн.
  • Найбільше ефіріумів – 1800 одиниць або понад 160 млн грн – належить депутату Подільської районної ради Одеської області Ігорю Осіпову. У 2021-му та 2022 роках у своїх деклараціях посадовець зазначив, що втратив доступ до криптовалюти.

Контекст

Від початку повномасштабного вторгнення було тимчасово скасовано обовʼязкову перевірку декларацій посадовців. Попри це, сам обов’язок посадовців звітувати про свій майновий стан та зміни в ньому скасовано не було. 

Восени минулого року перевірки декларацій відновили. Тож українські посадовці мали надолужити те, що не подали за попередній період (2021-й і 2022 роки), до кінця січня 2024-го. Термін подання декларацій за 2023 рік залишається звичайним – до квітня 2024-го.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні