Категорія
Новини
Дата

Кількість справ про рейдерство зросла у 1,3 раза. До суду доходять лише справи про підробку документів

1 хв читання

За пʼять місяців 2024 року в Україні було зареєстровано 188 кримінальних проваджень про рейдерство, свідчать дані Офісу Генпрокурора. Це вже у 1,3 раза більше за показники аналогічного періоду минулого року. Найбільше проваджень відкривається за ст. 205-1 «Підроблення документів», повідомив сервіс Опендатабот.

Кількість справ про рейдерство зростає останні роки, проте все ще не сягла показників до початку повномасштабного вторгнення.

Ключові факти

  • Від початку року було відкрито 188 проваджень за статтями про рейдерство. Це у 1,3 рази більше за показники відповідного періоду торік – 147 проваджень. Проте все ще удвічі менше, ніж у 2021 році – 398 справ.
  • Напередодні повномасштабного вторгнення реєстрували, в середньому, 50 нових справ щомісяця, зазначає Опендатабот. На початку цього року відкривалось по 32 нових проваджень на місяць, а вже у травні їх кількість сягла 52.
  • Загалом справи по рейдерству відкривають за статтями про підробку документів (ст. 205-1 ККУ), протидію законній господарській діяльності (ст.206 ККУ) та протиправне заволодіння майном підприємства (ст. 206-2 ККУ) тощо.
  • Найчастіше фіксують рейдерство через підробку документів: 138 або 73% від усіх справ цього року.
  • За протидію законній господарській діяльності та протиправне заволодіння майном підприємства від початку року було відкрито 29 й 21 кримінальне провадження відповідно. 
  • Від початку року до суду не надійшло жодної нової справи по протидії господарській діяльності та протиправному заволодінню майна підприємства.
  • За даними Офісу протидії рейдерству, кількість скарг щодо рейдерських дій також зростає рік до року. 1255 скарг надійшло за 5 місяців поточного року. До порівняння, за весь минулий рік таких скарг було 1905.
Кількість справ про рейдерство зросла у 1,3 раза. До суду доходять лише справи про підробку документів /Фото 1
Кількість справ про рейдерство зросла у 1,3 раза. До суду доходять лише справи про підробку документів /Фото 2
Кількість справ про рейдерство зросла у 1,3 раза. До суду доходять лише справи про підробку документів /Фото 3
Попередній слайд
Наступний слайд

Контекст

У 2023 році справ про рейдерство побільшало майже втричі у порівнянні до першого року повномасштабного вторгнення. Проте це все ще в 1,6 разів менше, ніж у 2021 році, коли зафіксували 597 таких проваджень. 

У середньому минулого року щомісяця відкривалось 30 справ про рейдерство. У 2021 році цей показник складав 50 проваджень на місяць.

Загалом відсоток справ, що надходять до суду за статтями про рейдерство, становить 16,8%. Для порівняння, у 2021 році цей показник був 37,3%.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд