Категорія
Новини
Дата

Кількість рейдерських атак різко зросла після минулогічного спаду. Найбільше справ відкривають за підробку документів

Після спаду у перший рік повномасштабного вторгнення кількість справ про рейдерство в Україні зростає, за 10 місяців року було відкрито 312 проваджень, це у 2,4 раза більше, ніж за весь 2022 рік, повідомляє «Опендатабот». Переважна більшість справ стосується підробки документів.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Попри стрімке зростання, активність рейдерів ще не повернулася до показників 2021 року, коли було зафіксовано вдвічі більше справ за відповідними статтями – 614 проваджень.
  • Переважну більшість справ про рейдерство (199 проваджень) було відкрито через підробку документів (ст. 205-1 ККУ). До судового розгляду вже дійшло менше чверті від загальної кількості – 46 справ. 
  • Через протидію господарській діяльності (ст. 206 ККУ) цьогоріч зареєстровано 64 провадження – це п’ята частина від загальної кількості справ про рейдерство.
  • Також побільшало справ через протиправне заволодіння майном (ст. 206-2 ККУ) – відкрито 49 проваджень. Цьогоріч за цією статтею до суду надійшла рекордна кількість справ – 12% від загальної кількості відкритих. 
Кількість рейдерських атак різко зросла після минулогічного спаду. Найбільше справ відкривають за підробку документів /Фото 1

Інфографіка: «Опендатабот»

Кількість рейдерських атак різко зросла після минулогічного спаду. Найбільше справ відкривають за підробку документів /Фото 2

Інфографіка: «Опендатабот»

Попередній слайд
Наступний слайд

Контекст

Навесні 2023-го чи не щотижня зʼявлялися новини про обшуки та кримінальні справи проти відомих бізнесменів. Підприємці скаржилися на посилення тиску з боку правоохоронців, проблему визнають і на рівні Верховної Ради та Офісу президента. Чому силовики активізувалися саме зараз та що із цим робити бізнесу – читайте тут.

За перші пʼять місяців 2023 року кількість порушених проваджень щодо рейдерства зросла і була більшою на 12%, ніж за весь 2022 рік, повідомляла платформа «Опендатабот», посилаючись на дані Офісу генпрокурора. За повний 2022 рік нараховувалася 131 справа щодо рейдерських дій. 

Наприкінці червня Федерація роботодавців України закликала президента Володимира Зеленського побороти корупцію, протидіяти рейдерським атакам та тиску на бізнес. Бізнес зазначив, що Зеленський як гарант Конституції має захистити її положення щодо підприємницької діяльності.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні