Категорія
Новини
Дата

Кількість виданих мікрокредитів зросла більш ніж утричі у третьому кварталі

Кількість виданих мікрокредитів у третьому кварталі 2022 року зросла більш ніж утричі в порівнянні з попереднім кварталом. За цей період було оформлено 1 154 273 угоди на 4,29 млрд грн, повідомляє Опендатабот з посиланням на дані НБУ. Загалом за девʼять місяців поточного року кількість виданих кредитів майже у три рази менша, ніж за відповідний період торік.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Також в три рази зросла й сума кредитів, виданих з липня по вересень – до 4,29 млрд грн. Для порівняння, у другому кварталі загальний розмір мікрокредитів, взятих українцями, становив 1,36 млрд грн. Проте ця сума все ще у чотири рази менше, аніж було торік.
  • Середня сума мікрокредиту з початку року збільшилась на 2% до відповідного періоду торік та складає 4539 грн. Здебільшого, це відбулось через те, що на початку року було зафіксовано найбільшу суму мікрокредитів за останні пʼять років – вона досягла 5079 грн.
  • Заборгованість за мікрокредитами продовжує скорочуватись. Загалом від початку року вона зменшилася на 1,9 млрд грн (на 14%) та наразі складає 11 млрд грн.

Контекст

У третьому кварталі банки й надалі фіксували уповільнення кредитування через війну, повідомляв НБУ з посиланням на опитування банкірів. Респонденти відзначили незначне відновлення попиту на кредити з боку бізнесу та подальше скорочення попиту з боку населення.

Попит населення на кредити скорочувався, переважно через погіршення споживчих настроїв. Цінові умови негативно впливали на попит на іпотеку – оцінки їхнього впливу історично найвищі. 

Стандарти кредитування домогосподарств посилювалися третій квартал поспіль, більшою мірою для іпотеки. Учасники опитування зазначили значне зростання процентного, валютного та операційного ризиків у ІІІ кварталі 2022 року. 

При цьому скорочення загального банківського кредитування економіки спостерігається на тлі масштабного зростання пільгових кредитів, які надаються бізнесу за підтримки уряду (програми «5–7–9», пакетних гарантій тощо). 

Пільгові кредити станом на 15 жовтня 2022 р. становили майже 200 млрд грн, а це понад 50% усіх працюючих гривневих кредитів бізнесу (зростання вдвічі з початку війни).

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні